Jön a vendéglátóipari áfacsökkentés Németországban

2020. április 28. 11:10
Újabb válságkezelő intézkedésekről döntöttek a német kormánypártok vezetői, a koalíciós egyeztető tanács csütörtök hajnalban véget ért ülésén megállapodtak a többi között arról, hogy a koronavírus-járvány hatásainak ellensúlyozására emelik a rövidített munkaidőre átállított alkalmazottak állami bértámogatását, meghosszabbítják a munkanélküli segély folyósítási időtartamát és csökkentik az étkezőhelyi vendéglátás általános forgalmi adóját (áfa).

A fizetés rövidített munkaidő miatt kieső részének 60 százalékát, gyermeket nevelő munkavállalóknál 67 százalékát, ezentúl az első három hónapban pótolják a szövetségi munkaügyi ügynökség (BA) forrásaiból, és a negyedik hónaptól 70 százalékra, illetve 77 százalékra emelik ezt az arányt, a hetedik hónaptól pedig már 80 százalékos, illetve 87 százalékos támogatás jár.

A várhatóan egyre súlyosabb álláshiány miatt a legutóbbi fizetés 60 százalékát – gyermeket nevelőknél 67 százalékát – kitevő munkanélküli segély 50 éven aluliaknál az eddigi 12 hónap helyett 15 hónapig jár, amennyiben a folyósítási idő a május-decemberi időszakban érne véget. Az 50 éven felüli munkanélkülieknél a folyósítási időtartamot több lépésben 24 hónapra emelik.

A járvány miatt március közepe óta csaknem teljes leállásra kényszerülő vendéglátóipari vállalkozások támogatására az éttermekben, kávézókban és egyéb étkezőhelyeken felszolgált ennivaló árára

rakódó áfát 19 százalékról 7 százalékra csökkentik július 1-jétől 2021. június 30-ig.

A kancellár, Angela Merkel és a kormánypártok, a Kereszténydemokrata Unió (CDU), a Keresztényszociális Unió (CSU) és a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) vezetőinek részvételével több mint hét órán keresztül folytatott tárgyaláson arról is megállapodtak, hogy kidolgoznak egy adózási kedvezményekből álló újabb csomagot, célzottan a kis- és a közepes méretű vállalkozások támogatására.

Megegyeztek továbbá arról, hogy a járvány által kikényszerített távoktatás technikai feltételeinek javítására 500 millió euróval (177,5 milliárd forint) támogatják a közoktatásban tanulókat és az iskolákat. A támogatásból eszközöket lehet beszerezni, és professzionális digitális oktatási tartalmakat lehet fejleszteni.  

A szövetségi kormány március közepe óta szinte hetente jelent be újabb válságkezelő csomagokat. A közvetlen és követett támogatások, kedvezmények, hitel-, tőke- és garanciaprogramok keretösszege

szakértői becslések szerint meghaladja az ezermilliárd eurót.

A koronavírus-járvány társadalmi, kulturális és gazdasági hatásainak ellensúlyozására tett erőfeszítések 180 fokos fordulatot jelentenek az államháztartási egyensúly megőrzésére és az államadósság csökkentésére összpontosító eddigi politikában. Az államháztartásban a hazai össztermékhez (GDP) viszonyítva a tavalyi 0,75 százalékos többlet után az

idén történelmi csúcsot jelentő 7,25 százalékos hiány keletkezhet,

a GDP-arányos államadósság pedig a tavalyi 59,80 százalékról 75,25 százalékra emelkedhet – áll a szövetségi kormány szerdai ülésén elfogadott jelentésben, amelyet a pénzügyminisztérium készített az Európai Bizottságnak az EU-s gazdasági és monetáris unió pilléreként számon tartott – legfeljebb 3 százalékos GDP-arányos hiányt megengedő és 60 százalék alatt államadósságot előíró – 1997-es stabilitási és növekedési egyezmény végrehajtásáról.

A jelentésben kiemelték, hogy a prognózis a járvány első, korai szakaszában tapasztalt folyamatokról és az első válságkezelő csomagok várható hatásairól készített számításokra épül, amelyekben sok a bizonytalanság. Újabb, frissített számításokat április 29-én közölnek, a német gazdaság idei alakulásáról szóló hivatalos kormányzati előrejelzésben.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés