Meredeken csökkent a tartós javak rendelésállománya márciusban az Egyesült Államokban

2020. április 27. 9:38
Meredeken csökkent az amerikai feldolgozóiparban a tartós javakra leadott megrendelések értéke márciusban, de meglepő módon a szűkebb értelemben vett tőkejavak iránti kereslet enyhén emelkedett, ami valószínűleg nem lesz fenntartható a következő hónapokban a gazdaságot megbénító koronavírus-járvány közepette.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium statisztikai intézete által pénteken közzétett adatok szerint márciusban az előző havihoz képest 36,0 milliárd dollárral, 14,4 százalékkal, 213,2 milliárd dollárra csökkent a tartós javakra leadott új megrendelések értéke. Elemzők mérsékeltebb ütemű, 11,9 százalékos csökkenésre számítottak.

Az előző hónapban, februárban mérsékelten nőtt a rendelésállomány, a statisztikai intézet 1,2 százalékos emelkedésről 1,1 százalékos növekedésre módosította az adatot.

Éves összehasonlításban 5,2 százalékkal volt kisebb az új megrendelések értéke.

Hadiipari megrendelések nélkül márciusban 15,8 százalékkal, februárban pedig 0,2 százalékkal csökkent az előző hónaphoz képest a tartós javak új rendeléseinek értéke.

Közlekedési eszközök nélkül a tartós javakra leadott megrendelések 0,2 százalékkal csökkentek. Elemzők 5,8 százalékos visszaesést vártak a februárban mért 0,7 százalékos csökkenés után.

Az üzleti beruházások fokmérőjének tekintett kategóriában, a repülőgépek nélkül számított polgári célú tőkejavak rendelései 0,1 százalékkal emelkedtek márciusban. Elemzők 6,0 százalékos visszaesést vártak a februári 0,8 százalékos csökkenés után.

Meredeken, 41 százalékkal csökkent a kereslet a szállítási eszközök iránt. A gépjárművekre és -alkatrészekre  leadott új megrendelések értéke 18,4 százalékkal csökkent, míg a polgári célú repülőgépek és -alkatrészek esetében 295,7 százalékos visszaesést mértek. A katonai célú repülőgépekre és -alkatrészekre érkezett megrendelések értéke viszont 63,7 százalékkal nőtt havi szinten márciusban.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés