Akkora szívás volt az első negyedév Kínában, hogy szinte csak a dohánycégek profitja nőtt

2020. április 27. 22:01

A kínai iparvállalatok nyeresége jelentősen csökkent az év első három hónapjában a koronavírus-járvány nyomán kialakult fennakadások miatt.

2020. április 27. 22:01
null

A kínai statisztikai hivatal hétfőn közölt adatai szerint a fő tevékenységükből több mint 20 millió jüan (2,83 millió dollár) éves árbevételt elérő ipari vállalatok nyeresége éves összevetésben 36,7 százalékkal 781,45 milliárd jüanra (110,34 milliárd dollár) esett vissza az első negyedévben. A márciusi adat önmagában mindazonáltal javulást mutatott a január-februárra közölt, rekordmértékűnek számító 38,3 százalékos zsugorodáshoz képest, a múlt hónapban a főbb kínai ipari vállalatok nyeresége ugyanis 34,9 százalékkal csökkent. A javulás annak tudható be, hogy a járvány mérséklődését követően márciustól az ország túlnyomó részén elkezdték feloldani a gazdasági tevékenységet akadályozó korlátozásokat.

A 41 vizsgált szektorból mindössze kettő, a dohány-, valamint az élelmiszer-feldolgozással foglalkozó ágazatok esetében regisztráltak profitnövekedést. A legnagyobb mértékű veszteséget a kőolaj- és földgázszektor vállalatai szenvedték el: nyereségük éves bázison 187,9 százalékkal esett vissza az első három hónapban. Komoly kieséssel kellett számolnia továbbá a fémárukkal, valamint gépekkel és berendezésekkel foglalkozó ágazat nagyobb cégeinek is, amelyek profitja 84,3 százalékkal csökkent az első negyedévben, míg az autóiparban ugyanekkor 80,2 százalékos nyereségcsökkenést mértek az előző év azonos időszakához képest.

Egy múlt heti bejelentés szerint a stratégiai tevékenységet folytató kínai iparvállalatok nyeresége az első negyedévben 58,8 százalékkal esett vissza éves összevetésben.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik