Történelmi mélypontra süllyedt a német magánszektor teljesítménye áprilisban

2020. április 29. 9:24
Történelmi mélypontra süllyedt a német gazdaság magánszektorának teljesítménye áprilisban az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérésének tanúsága szerint.

Csakúgy mint márciusban a legnagyobb csapást a szolgáltató szektor szenvedte el a gyorsan terjedő koronavírus-járvány és az annak feltartóztatását célzó intézkedések következményeként. A felmérés csütörtökön közölt előzetes adatai szerint a szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 15,9 pontra csökkent a márciusi 31,7 pontról.

A márciusi érték a legalacsonyabb az adatok gyűjtésének kezdete, 1997 júniusa óta.

Elemzők kisebb mértékű visszaesésre, 28,5 pontos értékre számítottak.

A feldolgozóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) 133 havi mélypontra, 34,4 pontra csökkent a márciusi 45,4 pontról. Elemzők jobb értéket, 39 pontot vártak.

A feldolgozóipar és a szolgáltatási szektor együttes teljesítményét tükröző összetett beszerzésimenedzser-index (BMI) előzetes értéke 17,1 pontra, a felmérések történetében a legalacsonyabb szintre zuhant a márciusi 35 pontról. Elemzők erősebb adatot, 31 pontot vártak.

A BMI 50 pont feletti értéke a vizsgált gazdasági ágazat teljesítményének növekedését, 50 pont alatti értéke pedig visszaesését jelzi.

A feldolgozóipar és a szolgáltatások együttesen a német gazdaság több mint kétharmadát adják.

A német gazdaság magánszektorát alapvetően a szolgáltatási ágazat teljesítményének rekordméretű visszaesése vetette vissza, de a feldolgozóipari adatok is a válság mélyülésére utalnak. A feldolgozóipar termelését tükröző index 34,4 pontra, 133 havi mélypontra esett a márciusi 45,4 pontról. A foglalkoztatottság már a második egymást követő hónapban csökkent, a feldolgozóiparban és a szolgáltatási ágazatban is 2009 tavasza óta nem látott ütemben.

Az adatokat kommentálva Phil Smith, az IHS Markit főközgazdásza kiemelte, hogy az áprilisi felmérés már teljes mértékben tükrözi a koronavírus-járvány hatásait. A német gazdaság megbénult,

a feldolgozóipari és a szolgáltatási szektorban eddig nem látott mértékben esett vissza az aktivitás.

A járványnak a gazdaságra gyakorolt sokkhatását jól mutatja, hogy a kompozit beszerzésimenedzser-index 17,1 pontra zuhant, miközben a gazdasági és pénzügyi világválság idején 36,3 pont volt a legalacsonyabb érték.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés