Nem mehet tovább, hogy a hazai multiláncok a válságban is a külföldi élelmiszert veszik a magyar helyett

2020. április 21. 20:14

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerint a magyar élelmiszeripar tönkretételéhez vezet az import áruk favorizálása a kiskereskedelmi áruházláncok részéről, ezért felszólítja azokat, hogy részesítsék előnyben a magyar élelmiszereket, ellenkező esetben a köztestület korlátozást kezdeményez a 15 óra utáni piaci előnyük megszüntetésére.

2020. április 21. 20:14
null

A NAK közleményében ismertette, hogy Magyarország jelentős élelmiszer-exportőr, de a külkereskedelmi lehetőségek megváltoztak, a jelenlegi járványügyi helyzetben minden országban

előtérbe helyeződött az import helyett a hazai termékek támogatása, a saját piac védelme.

Ezért a kamara kéri az áruházláncokat, hogy ebben a nehéz időszakban elsősorban magyar termelők és feldolgozók termékeit részesítsék előnyben, különös tekintettel az alapélelmiszerekre, egyebek közt a húsra, a tejre és a tejtermékekre, a zöldségekre és a gyümölcsökre.

Emellett a NAK jelzi a kormánynak is, hogy a

tegyen intézkedéseket a külföldi termékek dömpingáron való behozatala ellen,

ezzel is elősegítve a hazai áruk belpiaci pozíciójának megtartását. A kamara javasolja, hogy amennyiben az áruházláncok nem változtatnak üzletpolitikájukon, és nem növelik a magyar termékek részarányát, akkor 15 óra után csak élelmiszert lehessen vásárolni az áruházakban. Ezzel megszűnne például a nem élelmiszerek terén az előnyük azon üzletekkel szemben, amelyek 15 óra után nem lehetnek nyitva.  

Kiemelték, hogy az afrikai sertéspestis (asp) miatt egyébként is nehéz helyzetben lévő húsipart különösen sújtja az olcsó import. A hazai sertés-felvásárlási árak egy év alatt 45 százalékot meghaladó emelkedését eddig alig több mint felerészben tudta a feldolgozóipar a kiskereskedelem felé az átadási áraiban érvényesíteni. A koronavírus-járvány miatt az export célországok bezárkóztak,

a magyar termékek iránt megszokott megrendelések jelentősen csökkentek.

Az európai piaci helyzet változása és a lelassult kínai export miatt más uniós országok is minden eszközzel helyet keresnek termékeiknek, így érkezhetnek a magyarországi multi kiskereskedelmi láncokba dömpingáron, szakmai szereplők szerint vélelmezhetően akár önköltség alatt hústermékek. Ez a folyamat lehetetlen árversenyre kényszeríti a hazai húsipart, kiszorítva azt a megmaradt belföldi piacáról is.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2020. május 26. 19:28
"Ezért a kamara kéri az áruházláncokat, " Miket? A Fővám téri csarnokban, a hazai mellett jelentős: spanyol és belga hús, lengyel alma, import zöldség stb, a magyar árusoknál. A fidesz patriótának hazudott gazdaságpolitikája, ugyebár.
Akitlosz
2020. április 27. 17:56
"Nemzeti Agrárgazdasági Kamara" Nemzeti? Akkor ez valami fideszes intézmény lehet. Ha ennyire aggódnak a hazai piacért, akkor miért tartják az országot a határellenőrzés és vám nélküli unióban?
august
2020. április 27. 17:56
“... legvadabb piacgazdaság-hívő liberális is a saját hazájában patrióta gazdaságpolitikát folytat...” - írja. Barátom. Ilyen nincs. Nincs patrióta gazdaságpolitika. Sem liberális, sem más. A patriotizmus maximum abban nyilvánulhat meg, hogyha egy árban vannak, akkor természetes, hogy a hazai előnyben van. ---------------- :))) Nem akarod érteni, ugye? Hozok egy gyakorlati példát, itt éppen arról volt szó, hogy a hazai tejtermelők külföldre viszik a tejet, mert itthon eladhatatlan ez a mennyiség, igaz? Eddig érted? Nos az olaszoknak van egy érdekes (patrióta) megoldásuk erre, az olasz tej nem megy külföldre, hanem sajt készül belőle, mivel hosszú az érlelési ideje, így a termelők nem tudnák a szent piaci szabályok szerint mindezt raktározni, finanszírozni. Erre belépett egy bank, amelyiknél ez a fedezet a termék, viszont a bank raktározza,-gondozza, és forgalmazza. Szerinted melyik ország (sajtkészítője tud versenyezni ezzel a konstrukcióval a piac szabályai szerint? Valahol itt kezdődik a patrióta gazdaságpolitika, és a saját termelő támogatása, ami már a rajtvonalnál eldől. Ugyanez van a multik "olcsóbb árukínálatával is, mivel az oő országaikban magasabb támogtásban részesülnek a termelőik, olcsóbban képesek piacra juttatni a saját termékeiket, vagyis ocsmány kétszinűség a piaci versennyel példálózni, hisz ők alapból magasabb támogatást kapnak Ez olyan, hogy szabad a futóverseny, de én biciklivel megyek. Csak a hülyéket lehet megetetni a szabad versenyről, meg a szent piacról szóló maszlaggal. https://roadster.hu/credito-emiliano-a-kulonos-olasz-bank-ahol-sajt-a-hitelfedezet/
nempolitizálok
2020. április 27. 17:55
Ezt az osztrákok jóval régebb óta csinálják és egy példával (paradicsom)leírom miért, de behelyettesítheted sok mással is. Te megveszed a hazai paradicsomot. Friss, viszonylag olcsó, hiszen nem egy termelő, sőt nem egy tájegység van, széles a választék, széles az árspektrum is. Jön (mondjuk) a spanyol, (több ezer tonna felett doszponál) aki elsősorban Ny-európába szállít, viszont több száz tonna nem felel meg, nem veszik át, mert nem I. osztályú, kicsi, lerobbant a hűtőkamion, vagy csak telített a piac és a paradicsom másnap már nem I. osztályú. A spanyol idehozza, (régebben eladta ittenieknek, de rájött, hogy neki is jó üzlet ) és szezon előtt kiönti eléd mondjuk az Auchan-ban. Te rácsapsz, hiszen olcsó, vagy legalábbis egy árban van a magyarral. Persze, a spanyol alig keres rajta, viszont neki jó a nulla is, hiszen nem a szemétre kerül, kifizeti az alkalmazottait., ráadásul a magyar konkurenstől is megszabadul. Téged nem érdekel, hogy az egyáltalán nem friss, meg sem ismered az I. osztályút. Annyit látsz, hogy ez a típus 3 nap múlva penészedik. Kb. ilyen módszerekkel szorították ki a Nagybaniról a spanyolok a magyar termelőket, amíg 2011-ben Orbánék rendet nem tettek ott. Akkor 30%, ma 70% a magyar élelmiszer áruk aránya. Bár számodra a spanyol paradicsom sem sokkal olcsóbb, mégis még többet fizetsz érte, hiszen tönkremegy a termelő és családja, sőt akár az egész lánc. Az import mindig drágább és mindig csak kényszerűségből létezik. Az osztrákok a magyar ternékeket keverik a sajátjukkal és OSZTRÁK termékként adják el, drágábban. Mint látod, nem mentek még tönkre, sőt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik