Bolgár gazdaságpolitikus: Közép-Kelet-Európa lehet a gazdaságban az európai Kína

2020. április 23. 12:03
Közép-Kelet-Európa léphet Kína helyébe az unió szempontjából kritikus gazdasági ágazatokban Tomislav Donchev bolgár miniszterelnök-helyettes szerint.

Közép- és Kelet-Európa országai nem rendelkeznek Kína hatalmas humán erőforrásaival, ám ezen országoknak is számos gazdasági előnyük van, amelyeket a világjárvány után ki is kell használni, véli Tomislav Donchev, Bulgária miniszterelnök-helyettese. 

A politikus azt jósolja, hogy a válság után Európa erőfeszítéseket tesz majd önállóságának megőrzése érdekében olyan stratégiai iparágakban, mint például a textilipar, a gépipar, az elektronika vagy a gyógyszeripar. Ez adhatja meg a történelmi lehetőséget régiónk számára.

„Ilyen körülmények között a bolgár vállalatoknak egyedülálló komparatív előnyeik vannak, mivel más tagországokkal ellentétben Bulgária megőrizte az ilyen termelési kapacitásokat és az elmúlt években még fejlesztette is őket”, mondta, utalva arra, hogy Bulgáriában még jelentős részben megmaradtak azok az iparágak, amelyek többnyire Ázsiába települtek át, de kritikus fontosságúak az európai gazdaság számára. 

Donchev úgy véli, Közép- és Kelet-Európában az utóbbi nagyjából tíz évben egy újraiparosodás történt. Az egyre kifinomultabb és összetettebb termékek exportja és az ipar részaránya folyamatosan növekszik és ez optimizmusra ad okot.

Az újabb európai tagállamok még fontosabbak lehetnek a jövőben az európai iparban, amikor az EU kilábal majd a világjárvány sokkjából.

A bolgár politikus tehát úgy véli, a jövőben Európa ráébred arra, hogy fel kell építenie, meg kell őriznie kritikus iparágait, mert csak így tud ellenállni a jövőbeli sokkoknak és csak így tud minél több életet megmenteni, illetve a jólétet garantálni.

Donchev az ország elsőszámú gazdaságpolitikusaként úgy véli, Európa túlzottan függ Kínától, túl sok stratégiai ágazat és termelési kapacitás települt el Európából.

Úgy tűnik, a politikus jogosan reménykedik abban, hogy Brüsszelben iparpolitikai, gazdaságfejlesztési fordulat jön. Věra Jourová, a Bizottság alelnöke vasárnap már azt jelentette ki, hogy egészen egészségtelen európai függőség alakult ki Kína és India irányába, ami a gyógyszereket illeti.

Jourová azt is kimondta, hogy a jövőben megpróbál majd Európa minél több dolgot otthon, Európában termelni, nem pedig a nagyvilágban szétszórva. Szerinte ez a nagy tanulság, amit az unió most megtanult.


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés