Bánhatják az adóparadicsomok adóelkerülő cégei, több ország sem hajlandó megsegíteni őket

2020. április 23. 11:31

Bakajannisz Péter
Lengyelország után Dánia is bejelentette, hogy a gazdaságvédelmi pénzekből semmit nem kaphatnak azok a cégek, amelyek korábban külföldi adóparadicsomokba jegyezték be magukat, így korábban nem voltak hajlandóak részt venni a közös teherviselésben.

Egyre nagyobb erőfeszítések

Március 18-án jelentette be Dánia a koronavírus által okozott válságot enyhítő hatmilliárd dollár értékű gazdaságélénkítő csomagját, hogy segítsen a válság által sújtott kisvállalkozásokon.

A programot eredetileg három hónapra tervezték és a keretein belül azon kisvállalkozások számíthattak segítségre, amelyek bevétele 30 százaléknál többet esett. A kieső résznek akár 75 százalékát is kifizetheti az állam.

A minap a dán kormány bejelentette, hogy meghosszabbítja a segélyprogramjainak időtartamát és új intézkedéseket is bevezetett, amelyek a kiadásokat mintegy 100 milliárd koronával – azaz nagyjából 15 milliárd dollárral – növelik. 

A kormány a parlament összes pártjával egyetértésre jutott abban, hogy az intézkedéseket július 8-ig hosszabbítják meg, azaz egy hónappal tovább, mint azt eredetileg tervezték.

A cégek visszakaphatják a tavalyi áfa-befizetéseik egy részét egyfajta nulla százalékos kamatozású kölcsönként.

Az adóparadicsomokig nem érnek el a támogatások

Lengyelországhoz hasonlóan a dán a kormány azt is kijelentette, hogy azok a cégek, amelyek még válságban is osztalékot tudnak fizetni, vagy amelyeknek van elég pénzük még arra is, hogy saját részvényeiket vásárolják vissza, esetleg amelyek egyszerűen adóparadicsomokba költöztek a korábbi években, nem részesülhetnek a támogatási programokban. Nekik az összesen 400 milliárd koronára rúgó intézkedéscsomagból semmi sem jár, sem kedvezményes hitelek, sem állami garanciák.

Elemzők az intézkedést jó első lépésnek tartják, hiszen ezzel a mentőcsomag „jó kezekbe”, nem pedig külföldön a nemzetállami adózást elkerülő cégekhez kerül.

Méltányos döntésnek tekinthető, hogy a közteherviselésben résztvenni nem kívánó vállalatok most nem kapnak semmiféle támogatást,

hiszen a nemzetgazdasági kockázatközösségből is önkéntesen léptek ki, márpedig, tegyük hozzá, egyedül a nemzetállam lehetne képes válságban a segítségükre sietni.

A Makronóm itt mutatta be részletesen a profitjukat adóparadicsomokban tehermentesítő vállalatokkal kapcsolatos legfrissebb kutatást. Kiderült, hogy a multinacionális vállalatok minden évben profitjuk közel 40 százalékát menekítik adóparadicsomokba. A legnagyobb arányban az USA vállalatai kerülik az adózást, azonban az adóbevétel-veszteségek az EU és a fejlődő országok számára a legnagyobbak. Az adóelkerülés miatt a vállalati profitok nemzeti jövedelemből való részesedését rendre alulbecslik a statisztikák.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés