A német cégek már látják a fényt az alagút végén

2020. április 21. 20:10
A kilátások javuló megítélésének köszönhetően a vártnál jobb lett a ZEW gazdaságkutató intézet áprilisi német gazdasági hangulatindexe annak ellenére is, hogy az aktuális üzleti kondíciók megítélése lényegesen romlott.

A ZEW (Leibniz-Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH) áprilisi német gazdasági hangulatindexe 77,7 ponttal 28,2 pontra emelkedett a nyolc éves mélypontnak számító előző havi mínusz 49,5 ponthoz képest. Elemzők mínusz 42,3 pontot vártak áprilisra.

A mutató

március-áprilisi növekedésének a mértéke a legnagyobb lett a felmérések 1991 decemberi kezdete óta.

Azt követően, hogy a február-márciusi esés szintén a legnagyobb volt.

Az aktuális helyzet megítélése lényegesen romlott ugyan a gazdasági szereplők körében, de mivel már látják a fényt az alagút végén az összesített mutató értéke javulhatott az előző havihoz képest. A felmérésbe bevont gazdasági szereplők ugyanis a harmadik negyedévben már a növekedés megindulását várják, bár a gazdasági teljesítmény véleményük szerint csak 2022 után érheti el újra a járványkrízis előtti szintet.

Az aktuális németországi üzleti kondíciók megítélése azonban jelentősen romlott körükben: a mutató értéke márciushoz képest 48,4 ponttal mínusz 91,5 pontra esett.

A németországi hangulatindexek jelenlegi állása a 2009 áprilisában és májusában,

a gazdasági és pénzügyi válság idején bekövetkezetthez hasonló általános helyzetet tükröz

a ZEW szakértőinek a konklúziója szerint.

Hasonlóképpen alakult a gazdasági hangulat az euróövezetben is a ZEW felmérése alapján. A hangulatindex az előző havi mínusz 49,5 pontról 74,7 ponttal 25,2 pontra emelkedett áprilisra vonatkozóan. Az aktuális üzleti környezet megítélését számszerűsítő mutató itt is romlott, 45,4 ponttal mínusz 93,9 pontra esett.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés