Szlovén szakszervezetek részt kérnek a gazdaságélénkítő csomagok kidolgozásában

2020. április 21. 20:42
Szlovén szakszervezetek hétfőn ismételten azt kérték a kormánytól, hogy vonja be őket a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság kezelését célzó intézkedések kidolgozásába, és indítson párbeszédet az érdekegyeztetést szolgáló gazdasági és szociális tanácson keresztül.

„Elfogadhatatlannak tartjuk a szociális partnerekkel és a szociális párbeszéddel szembeni ilyen hozzáállást, és követeljük a minőségi és kiegyensúlyozott társadalmi párbeszéd azonnali elindítását” – írták hétfőn a kormánynak idézett panaszlevelükben.

A szlovén kormány a héten készül bejelenteni a második gazdaságélénkítő csomagját, amellyel a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségeket szándékozik enyhíteni.

A szlovén parlament április 2-án fogadta el a kormány első, 3 milliárd euró (több mint ezer milliárd forint) értékű gazdaságélénkítő csomagját. Janez Jansa szlovén kormányfő még akkor bejelentette, hogy rövidesen újabb, második csomagot indítanak, egy harmadikat pedig a járvány lecsengése után. A szakszervezetek ugyanakkor

elfogadhatatlannak tartják, hogy őket nem vonják be az intézkedések kidolgozásának folyamatába.

Szlovéniában szombatról vasárnapra 5-tel, 1335-re emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, három újabb beteg hunyt el, ezzel 77-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 41 802 koronavírustesztet végeztek, a diagnosztizált betegek közül 26-ot ápolnak intenzív osztályon.

Március végén a ljubljanai kormány külhoni szlovénekért felelős hivatala levélben kért segítséget a határon túl és a világban élő szlovénoktól a koronavírus elleni küzdelemben.

A Magyarországi Szlovének Szövetsége kétezer mosható, többszöri használatra alkalmas védőmaszkot ajándékozott Szlovéniának.

Az adományt Helena Jaklitsch külhoni szlovénekért felelős miniszter és a Muraszombati Polgári Védelem a Bajánsenye-Hodos határátkelőhelyen vette át hétfőn.

A szomszédos Horvátországban a legfrissebb adatok szerint egy nap alatt 10-zel, 1881-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, 47 halálos áldozata van a járványnak, az elmúlt 24 órában nem hunyt el senki. Az első fertőzés megjelenése óta 771 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 18 beteg van súlyos állapotban, lélegeztető gépen, öttel kevesebb, mint egy nappal korábban. A négymilliós országban eddig 25 610 koronavírustesztet végeztek.

Horvát munkáltatók azt kérik a kormánytól, hogy más európai országokhoz hasonlóan minél előbb közölje a korlátozások enyhítésének várható időpontját, hogy fel tudjanak készülni az újrakezdésre.

Zágráb egyelőre nem tervezi a korlátozások enyhítését.

Krunoslav Capak, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója, a válságstáb tagja hétfőn a közszolgálati rádióban úgy nyilatkozott: ahhoz, hogy feloldják a korlátozásokat, biztosnak kell lenniük abban, hogy a járványügyi helyzet kedvezően alakul.

Hozzátette: az intézkedéseket fokozatosan oldják majd fel, sorra kerülnek majd a kávézók és az éttermek is, de csak azok nyithatnak ki, amelyek rendelkeznek terasszal és biztosítani tudják a megfelelő távolságtartást a vendégek között. Szigorú feltételek mellett dolgozhatnak majd a fodrász szalonok is, továbbá elindul a tömegközlekedés, de nem a megszokott, hétköznapi menetrend szerint, és ajánlott lesz a szájmaszk viselése.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés