Közös gazdaságélénkítési tervet készítenek az Egyesült Államok nyugati államai

2020. április 14. 9:25
Az Egyesült Államok nyugati partvidékének tagállamai közös tervet készítenek a gazdaságélénkítésre, jelentette be hétfőn este kiadott közös közleményében Gavin Newsom, Kalifornia, Kate Brown, Oregon és Jay Inslee, Washington állam kormányzója.

A három politikus a közleményben leszögezte, hogy az elkövetkező hetekben szorosan együttműködnek „annak biztosítására, hogy a vírus soha többé ne terjedhessen közösségeinkben ilyen mértékben”. Hangsúlyozták, hogy az összehangolt erőfeszítések nem zárják ki az egyes tagállamok önálló, az állam sajátosságait figyelembe vevő lépéseit.

„Lakosságunk egészsége mindennél fontosabb”

 – írták a közleményben, és kiemelték, hogy az egészségügyi szakemberek véleménye és nem politikai megfontolások alapján döntenek majd államaik gazdaságának újraindításáról és a társadalmi elkülönülés szigorú intézkedéseinek lazításáról.

Gavin Newsom közölte:

kedden előterjeszti a szigorítások fokozatos feloldására vonatkozó tervezetét.

Hétfői sajtóértekezletén Andrew Cuomo, New York állam kormányzója azt jelentette be, hogy az északkeleti tagállamok – Rhode Island, Connecticut, New Jersey, Delaware és Pennsylvania – kormányzóival közösen készülnek a gazdaság újraindítására. Phil Murphy, a szomszédos New Jersey kormányzója ugyanakkor a sajtótájékoztatóba videón bekapcsolódva azt közölte, hogy államában még távolról sem tetőzött a járvány. Hasonlóképpen nyilatkozott Gina Raimondo, Rhode Island kormányzója is.

Donald Trump amerikai elnök a járvány elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport hétfő esti sajtókonferenciáján úgy fogalmazott: a kormányzati munkacsoport csaknem befejezte az egész ország gazdasági újraindításának tervét, s hangsúlyozta, hogy ebben egyeztet és együttműködik majd a tagállamok kormányzóival, de

a végső döntés az övé, illetve a szövetségi kormányzaté.

Megerősítette azt is, hogy döntése meghozatalakor mindenképpen támaszkodik a járványügyi szakemberek tanácsaira.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés