A Világbank szerint negyven éve nem látott gazdasági visszaesés jön Dél-Ázsiában

2020. április 15. 13:01

Takács Zsolt
India és más dél-ázsiai országok négy évtizede nem tapasztalható gazdasági visszaesés előtt állnak a koronavírus miatt – jelentette ki a Világbank.

A vizsgálatba bevont nyolc dél-ázsiai ország idei gazdasági növekedése 1,8 és 2,8 százalék közöttire tehető a Világbank jelentése szerint, amely drasztikusan elmarad a fél évvel ezelőtti, 6,3 százalékos előrejelzéstől.

Indiában – a régió legnagyobb gazdaságában – GDP-növekedés 1,5 és 2,8 százalék lehet az április elsejével kezdődő költségvetési évben. A Világbank a március 31-én véget ért költségvetési évre vonatkozóan még 4,8 és 5 százalékos növekedést prognosztizált.

Az indiai gazdaság fellendülésének lehetőségét beárnyékolta a koronavírus megjelenése. Indián kívül, Srí Lanka, Nepál, Bhután és Banglades gazdasága is drasztikusan zsugorodni fog. Pakisztán, Afganisztán és a Maldív-szigetek is recesszióba kerülhetnek a Világbank szerint.

A koronavírus elleni küzdelemben az ellátási láncok megsérültek Dél-Ázsiában, ahol eddig több, mint 13 ezer fertőzöttet regisztráltak.

India gyakorlatilag leállította a gazdaságát és 1,3 milliárd embert zárt el a vírus terjedésének megfékezése miatt, amelynek következtében rengeteg kis- és középvállalkozás szűnt meg

és a vidéki munkaerő is hazament a városokból. A jelentésben szereplő legrosszabb forgatókönyv szerint, ha a járvány sokáig elhúzódik, akkor a régió valamennyi gazdasága csökkenni fog 2020-ban. Ennek elkerülése végett a bank arra kérte jelentésében a kormányzatokat, hogy lépjenek meg több fiskális és monetáris lépést, valamint támogassák a munkanélkülieket, hitelfüggő vállalkozásokat és magánszemélyeket.

India 23 milliárd dolláros gazdasági tervvel állt elő, amely közvetlen pénzátutalást kínál szegény emberek millióinak, míg Pakisztán 6 milliárd dolláros tervet dolgozott ki a gazdaság támogatására.

„A dél-ázsiai kormányok elsődleges feladata az, hogy megakadályozzák a vírus terjedését és megvédjék az embereket, különösen a szegényeket, akik eleve nehezebb helyzetben vannak” – mondta Hartwig Schafer, a Világbank vezető tisztségviselője.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés