A gazdasági rendszer bukásából új, technológiavezérelt gazdasági modellek születhetnek

2020. április 15. 10:27

Takács Zsolt
A COVID-19 miatt bekövetkezett gazdasági összeomlás következtében létrejöhetnek a technológia által vezérelt gazdasági modellek, ebben Ázsia jó helyzetben van. A nyugati pénzügyi szektorban viszont borús a helyzet, New York-i üzleti körök olyan pénzügyi kitettségeket halmoztak fel, hogy rettegnek a pénzügyi összeomlástól, ezért ragaszkodnak hozzá, hogy minél előbb újrainduljon a gazdaság – írja az Asia Times.

Néhány hét leforgása alatt összeomlott a globális ellátási lánc, a kereslet, a fogyasztás, a beruházások, az export, tehát gyakorlatilag minden. Már szóba sem kerül, hogy V-alakú lehet a recesszió, mivel

a legtöbb előrejelzés a globális GDP szabadesését várja 2020-ban.

Veszélyben az ipar

Az iparosodott gazdaságokban, ahol a munkaerő 70 százaléka a szolgáltató szektorban dolgozik, hihetetlen mértékű pénzügyi összeomlásra lehet számítani – írja az Asia Times. Valószínűleg 47 millió amerikai munkavállalót bocsátanak majd el, ezzel a munkanélküliségi ráta 32 százalékra nő az USA-ban. Az Oxfam pesszimista előrejelzése arra hívja fel a figyelmet, hogy a járvány végére

a Föld 7,8 milliárdos lakosságának fele szegénységben fog élni.

Csökkenő kereskedelem

A WTO legoptimistább előrejelzése szerint 2020-ban a globális kereskedelem 13 százalékkal zsugorodhat, míg realista esetben ez az arány 32 százalék lehet.

Ami jelenleg a világban zajlik, az

nem egy globalizációs rövidzárlat, hanem egy központi sokk,

amely hárommilliárd szorosan kapcsolódó, mégis egyidejűleg elzárt emberre terjed ki. A világ három nagy, egymással szorosan összefüggő vita előtt áll, ezek fő kérdései:

– a válság kezelése,

– jövőbeli modellek felkutatása,

– és a globális rendszer újjászervezése.

Út a jövőbe

Sok elemző beszél a következő generációs gazdasági modellekről, amelyet lerombolják majd a neoliberalizmust, a gazdasági fejlődésről szóló haldokló és bukott gazdasági elveivel, feltételezéseivel. Az Asia Times szerint az új gazdasági modellnek a mesterséges intelligenciára, az automatizált termelésre, a nap- és szélenergiára, az 5G adatátvitelre, valamint a nanotechnológiára kellene épülnie.

Ebben a tekintetben Kína, Japán, Dél-Korea és Tajvan, valamint néhány európai ország nagyon jó pozícióban van. Plamen Tonchev, az IIER ázsiai részlegének vezetője szerint az Egy övezet, egy út kínai kezdeményezés egyes projektjei pontosan ezt a célt szolgálják, mivel ezek előnyben részesítik a zöldenergia, az 5G és az Egészségügyi Selyemút elképzelést.

A COVID-19 csak felgyorsítja a világban végbemenő átalakulást, mivel

Kína már bebizonyította, hogy nem szükséges velejárója a növekedésnek a nyugati liberális demokrácia.

Kína a járvány ideje alatt azt is bemutatta, hogyan lehet hatékonyan megfékezni a vírus terjedését, azonban ezt a nyugati média drákói szigornak és autokrata intézkedések sorozatának láttatta. Eközben Kína jelenleg már egészségügyi eszközökkel látja el a világot (sok esetben a Brüsszel által cserbenhagyott uniós országokat is), így kihasználva a puha hatalom eszköztárát az Egészségügyi Selyemúton keresztül.

Sötét nyugati jövőkép

Eközben a nyugati pénzügyi- és bankrendszer előrejelzései hihetetlenül sötét jövőképet festenek. Egy brit elemzés szerint a bankrendszer nem elég erős ahhoz, hogy betöltse a gazdaság megmentőjének szerepét, még az Egyesült Államokban, Kínában és Japánban sem, mivel ilyen leállásra még sosem volt példa.

Az elemzés szerint

a globális pénzügyi rendszer meg fog törni a nyomás alatt, ha a vírus miatti korlátozások több mint három hónapig tartanak.

Ez a gazdasági és pénzügyi rendszer teljes összeomlását eredményeztheti, amely magával ránthatja a több mint egy kvadrillió dolláros származékos ügyletek piacát is, ami valódi pénzügyi atombomba lenne.

Származékos ügyletek jelenthetik a totális katasztrófát

A pénzügyi eszközök nagyságát tekintve a Capital One a tizenegyedik legnagyobb bank az Egyesült Államokban. Ez a bank már nagy bajban van a származékos ügyletek okozta kitettség miatt. Egyes források szerint a Capital One borzasztó üzletet kötött, mikor arra fogadott, hogy az olajárak nem csökkenek majd olyan mértékben, mint most. Az olajárak márpedig 17 éves, rekordalacsony szintre zuhantak be. Az olajmegállapodások sem javítanak a helyzeten, mivel a nyersanyag hordónkénti ára 20 dollár, legfeljebb 25 dollár lesz a közeljövőben is.

Az Asia Times szerint ez még csak a kezdet. Ha bezárják az amerikai ipar nagy részét és a nagyvállalatok – mint a Boeing – csődbe mennek, akkor az beláthatatlan kockázatokat eredményez a bankszektornak is a fizetőképtelenség növekedése miatt.

A származékos ügyletekkel teljes mértékben összekapcsolt Wall Street is érzékelni fogja az összeomló amerikai gazdaság által generált nyomást, amely brutális láncreakciót válthat ki. Röviden ez azt jelenheti, hogy a Fed elveszti az irányítást a pénzkínálat felett az Egyesült Államokban, amelynek következtében

a bankok korlátlan mennyiségű hitelt bocsátanak ki, amely hiperinflációhoz vezet,

ha a pénzkínálat folyamatosan növekszik és a termelés összeomlik – véli a cikk szerzője.

Ha a származékos ügyletek összeomlanak, akkor

az egyetlen megoldás a világ összes nagyobb bankjának azonnali államosítása lesz.

A Deutsche Bank is veszélyes helyzetben van, mivel a 7 billió euró értékű származékos ügylet kitettsége van, amely az éves német GDP kétszerese.

Ennek fényében nem meglepő, hogy a New York-i befektetők rettegnek és ragaszkodnak ahhoz, hogy az Egyesült Államok mielőbb visszatérjen a termeléshez. Ha ez a kvadrillió dolláros üzlet felrobban, akkor olyan válság előtt áll az emberiség, amire még sohasem volt példa – fejezi be elemzését az Asia Times hasábjain Pepe Escobar.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés