Fed-elnök: Hibernálták az amerikai gazdaságot, ezért károk nélkül éleszthető újra

2020. április 15. 10:18

Takács Zsolt
Az Egyesült Államok gazdasága a koronavírus megjelenése előtt erős lábakon állt, de jelenleg a jegybank szerepét betöltő Fed szakemberei azon dolgoznak, hogy a gazdaság minél előbb talpra álljon – írja a Reuters.

Rövid távon a gazdasági mutatók nagyon csúnya képet festhetnek a leállások miatt, emiatt jelenleg a legfontosabb a bajba jutott vállalkozások és fogyasztók védelme – nyilatkozta a minap Loretta Mester, a Fed clevelandi elnöke. Az elmúlt három hétben közel 17 millió amerikai jelentkezett munkanélküli segélyért.

Az Egyesült Államok gazdaságát hibernálták, ezáltal hosszú távú károk nélkül újraindítható lesz

– mondta Randal Quarles, a Fed alelnöke.

A Fed és a Kongresszus nagyon gyorsan reagált a kialakult helyzetre és billió dollárnyi összegekkel segíti az ország állampolgárait és vállalkozásait. A FED a kamatokat lenullázta, nyíltvégű kötvényeket bocsátott ki és vészhelyzeti hitelezési eszközöket is alkalmaz.

Azonban nem minden intézményben ment ilyen „olajozottan” a munka, az állami munkanélküli biztosító nehezen tudta feldolgozni a segélyért folyamadók kérvényeit és rengeteg vállalkozás folyamadott gyorshitelért is.

A gazdaság újraindítása az egészségügyi szakértőkön is múlik, de addig is a Fed mindent megtesz, hogy a vállalkozások és a háztartások likviditását fenntartsa, akár hitelekkel is – nyilatkozta a clevelandi Fed-elnök.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés