Németország ellehetetlenítené, hogy külföldiek szerezzék meg a német cégeket, mert ez veszélyes lehet a közbiztonságra is

2020. április 9. 9:19
Elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette szerdán a német szövetségi kormány a stratégiai fontosságúnak ítélt hazai vállalatok külföldi tulajdonba kerülésének korlátozásáról szóló javaslatát. Németország mindent megtesz, hogy nemzeti tulajdonban tartsa vállalatait és a jövő technológiáit.

A kormány javaslatára a törvényhozás várhatóan megszigorítja az Európai Unión (EU), illetve  az Európai Szabadkereskedelmi Társuláson (EFTA) kívüli befektetők tulajdonszerzésére vonatkozó bejelentési kötelezettséget, és kiterjeszti az úgynevezett szektorspecifikus vizsgálat hatókörét, így az eddiginél több gazdasági tevékenységnél vizsgálják majd, hogy a tulajdonszerzés érintheti-e a közrendet, a közbiztonságot és a nemzeti érdekeket, amire hivatkozva a kormány megtilthatja az ügyletet.

A vizsgálat megindításának eddigi feltétele az volt, hogy a tervezett ügylet tényleges és súlyos fenyegetést jelenthet a közrendre, a közbiztonságra és a nemzeti érdek érvényesülésére. Ezt egy jóval általánosabb feltétellel helyettesítik, így már akkor is elindíthatják a vizsgálatot, ha a külföldi tulajdonos megjelenése az adott vállalatban várhatóan befolyásolja Németország rendjét vagy érdekeit.

A legutóbb 2018-ban szigorított szabályozás alapján az úgynevezett kritikus infrastruktúra területén, például az energiaellátás és az informatikai biztonság területén, előre be kell jelenteni azokat az ügyleteket, amelyekkel legkevesebb 25 százalékos tulajdonrész EU-n vagy EFTA-n kívüli vásárlóhoz kerülhet, és meg kell szerezni a kormány engedélyét. Az új javaslat szerint ezt a határértéket 10 százalékra csökkentik.

Tovább növeli a külföldi befolyásszerzési törekvések elhárítására szolgáló mozgásteret, hogy az úgynevezett kulcsfontosságú technológiák területére is kiterjesztik az engedélyeztetési kötelezettséget. Így a mesterséges intelligencia, a robotika, a félvezetőgyártás, a biotechnológia és a kvantumtechnológia piacán tevékenykedő cégek esetében is korlátozhatják a külföldi tulajdonszerzést.

Az ügy azóta kiemelt téma a német politikában, hogy 2016-ban kínai tulajdonoshoz került a Kuka nevű robotikai cég, amely a legsikeresebb német vállalkozások között van a digitális technológiák területén.

A koronavírus-járvány megmutatja, hogy saját tudásra és képességekre, önálló kompetenciákra és technológiákra van szükség Németországban és Európában bizonyos területeken a biztonsági érdekek jobb védelméhez, emelte ki a kormányülés után tett nyilatkozatában Peter Altmaier gazdasági miniszter.

Megoldást kell találni arra, hogy miként erősítsék és őrizzék meg Németországban és az egész EU-ban a gyógyszerek, orvosi eszközök és védőfelszerelések gyártását, tette hozzá a miniszter.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 24 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az Európai Unión (EU), illetve az Európai Szabadkereskedelmi Társuláson (EFTA) kívüli befektetők tulajdonszerzésére vonatkozó bejelentési kötelezettségről van szó, de azért megnézném, mit tennének, ha ezeken a körökön belülről próbálna valaki stratégiai céget felvásárolni?

Nálunk például ezt a védelmet is szolgálhatja a rendkívüli jogrend. Mert ezekben az időkben a piac törvényei szerint megjelenek a pénzes hiénák, hol lehet valami fontosat áron alul megvenni. Egyre több európai értékről derül ki, hogy játéknak jó, de ha komoly vészhelyzet áll fenn, sutba kell vágni azokat.

Na persze, csak Gyurcsány moralizálhat a maga ripacskodó módján. Miközben a hazai parlamentben éppen úgy a többség dönt, mint az EP-ben, és ott sem a moralizálókra hallgatnak. A politikában is a furfangosabb, okosabb, a hitelesebb nyer, ahogyan azt nálunk az ellenzék képtelen megemészteni.

Egyébként nincs mit kifogásolni az érveléseden, csak akkor ne avassuk szentté azt, akit bevallottan nem érdekel furfangosságának, okosságának társadalmi következménye.

Ha még nem vettétek volna észre, épp most zajlik a III. világháború, és Kína áll nyerésre.
Az a Kína, amely a civilizált világ szó szerint halálos ellensége.

Itt most nagyon fájni fog, hogy a korrupció ellen tilos volt fellépni a rendszerváltás óta.
Korrupt politikusaink megpróbálkoznak az országunk kiárusításával baksisért cserében.

Neked ez jó lesz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés