Varga Mihály: Az ország éves jövedelmének minden ötödik forintja a védekezést szolgálja

2020. április 8. 17:05
Magyarország éves jövedelmének mintegy 20 százalékát fordítja a koronavírus elleni védekezésre, ezzel a kormány minden ötödik forintot a családok és a vállalkozások támogatására biztosít – mondta Varga Mihály pénzügyminiszter a pénzügyi akciócsoport megbeszélését követően szerdán.

A videóban Varga Mihály elmondta, hogy 3 alapot hoznak létre, mintegy 2000 milliárd forint összegben. A Járvány elleni védekezési alap 633 milliárd forintja egyebek mellett a pártok támogatásának 50 százalékából, a multinacionális vállalatok adójából és a bankok hozzájárulásából áll össze.

A Gazdaságvédelmi alap 1345 milliárdos forrásának jelentős része a minisztériumoktól származik, átcsoportosítások, megtakarítások révén.

A harmadik alap az EU-ból érkező forrásokat kezeli majd. „Ez azonban egyelőre üres, ugyanis az álhírek ellenére az uniótól még nem érkezett támogatás a járvány elleni védekezésre” – hangsúlyozta.

Az eddigi kiadásokról elmondta, a járvány elleni védekezés eszközeire 380 milliárd forintot fordított a kormány, míg

az eddigi gazdaságvédelmi intézkedések több mint 3000 milliárd forintot hagynak ott a gazdaságban.

Hozzátette, a pénzügyi akciócsoport azon dolgozik, hogy forrásokat biztosítson a következő intézkedésekre is. Így marad forrás a 13. havi nyugdíj visszaépítésére, a munkaadók bértámogatására, a beruházások támogatására, valamint a szociális hozzájárulási adó és a kisvállalati adó csökkentésére.

„2010-ben Magyarország már eredményesen kezelt egy válságot. Közös munkával, összefogással és helyes gazdaságpolitikával most is elérhetjük ezt” – jelentette ki Varga Mihály.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szalmabábérvelés.

Ami sokunk állítása (nem, nem az hogy Orbán "élő isten" lenne!): Az 1990 óta eltelt három évtizedben Orbán Viktor kormányai tudtak rendre (immár a negyedik cklus tapasztalait ismerve) értékelhető gazdasági fejlődést felmutatni.

Ezzel éles kontrasztban: amikor a jelenlegi Összellenzék vezető ereje kormányzott (három teljes cikluson át), akkor Magyarország rendre alulteljesített, és súlyos gazdasági-pénzügyi problémákkal (1998, 2010) adták át a kormányzást mindkét eddigi esetben.

Nem tudom, én azt érzem, hogy a nemzetközi turizmus legalább egy évre befékezett. ( max. a hazaira számíthatunk) Szerintem pénzt kellene fordítani a legnagyobb kincsünkbe a földbe. Pontosabban a mezőgazdaság és a kapcsolódó feldolgozó iparok fejlesztésébe. Bármi történik legalább lenne mit ennünk.

Mezőgazdaságba az állattenyésztést is beleértettem.

A mezőgazdasági/állattenyésztési feldolgozóipart, öntözési rendszereket én igéretesnek látom, mert hazai alapokon állhatnak. Aztán lehet, hogy települ egy rakás egyéb ipar is, mert rájönnek arra, hogy Kínáig túl hosszú a feldolgozási lánc és közelebb jönnek. Munkaerő mennyiségében viszont Ázsia verhetetlen. ( Csak Vuhan 11 milliós.)

Sorry, B-Kányának szántam válaszként csak nem figyeltem oda.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés