György László: A munkaalapú társadalom megőrzése nagyon fontos

2020. április 8. 10:46
A kormány azt a filozófiát vallja, hogy minél több munkahelyet megvédjen és minél több embernek adjon munka vagy képzési lehetőséget – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára. Úgy vélte, azok a gazdaságok, ahol most hatalmas pénzeket költenek az inaktivitás – az otthonmaradás, a semmittevés – finanszírozására, nem lesznek versenyképesek a jövőben.

A kedden ismertetett munkahelyvédelmi akcióterv részleteit ismertetve elmondta: a kieső munkaidőre eső bér 70 százalékát fogja megtéríteni az állam. Azoknak a munkáltatóknak, akik munkaügyi nyilvántartásukkal a foglalkoztatási osztályok felé igazolni tudják, hogy a munkaidőkiesés 15 és 50 százalék közötti,

a kieső munkaidőre eső bér 70 százalékát nettóban megtérítik.

A munkahelyvédelmi bérkiegészítést májustól lehet igénybe venni három hónapra. A részletszabályok a napokban kerülnek nyilvánosságra – ismertette.

Az államtitkár hangoztatta:

a munkaalapú társadalom megőrzése nagyon fontos.

A kormány 2010 óta arra törekszik, hogy Magyarországon munka- és tanulásalapú társadalmat építsen, vagyis egy olyan fenntartható gazdaságot és társadalmat, amiben az aktív korú állampolgárok vagy dolgoznak, vagy tanulnak. A munkahelyvédelmi akcióterv is erre a filozófiára épül, több csatornán védve a munkahelyeket – mondta.

Egyrészt támogatják a munkaadókat abban, hogy megtartsák a munkaerőt, másrészt azokat, akik kikerültek a munkaerőpiacról, elveszítették a munkájukat, átképzéssel segítik. Az átképzések, amelyek a jövő szakmáira képezik át a munkahelyüket elvesztőket, május elejétől kezdődnek. Az államtitkár szerint, ha valaki informatikusént, szoftverfejlesztőként, programozóként vagy rendszergazdaként helyezkedik el, már most is

az átlagbér másfél-kétszeresét meg tudja keresni.

A képzők visszajelzései alapján azok, akik most elveszítették a munkájukat például a turizmus szektorban, alkalmasak lehetnek arra, hogy ilyen képzésekben részt vegyenek – mondta.

Kifejtette: arra törekszenek, hogy akinek megmaradhat a munkája, annak kifizessék a kieső munkaidő 70 százalékát. Annak, aki már elveszítette, nulla százalékos kamatozású, szabad felhasználású felnőttképzési diákhitelt adnak, hogy megélhetését finanszírozni tudja, emellett

95 százalékban kifizetik képzésének a költségeit.

Hozzátette, azért 95 százalékban, hogy az érintett eldönthesse, hogy a maradék 5 százalékot melyik képzőre fordítja.

A statisztikai és személyes visszajelzések alapján a vállalkozások a kieső időszakot megújulásukra fordítják, képzik és megőrzik munkavállalóikat, és fejlesztik technológiájukat. A kormány ahhoz szeretne segítséget adni, hogy a jövőben termelékenyebben tudjanak működni – mondta az államtitkár.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

György László: A munkaalapú társadalom megőrzése nagyon fontos.

Mondja ezt egy lölőzésalapú társadalomban.
(A parlamenti képviselők döntő részének még életében nem volt munkahelye, csak strómanjaik voltak, a pofájukkal dolgoztak, de főleg élvezték mások munkájának gyümölcseit)

A segélyre, spekulációra épülő társadalom jobb?
Egyébként a háború után újjáépítették az országot úgy, hogy jóvátételt kellett fizetni úgy, hogy a háborút megnyert nyugati országok betartottak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés