XXI. Század Intézet: Gyurcsány egyszer már félrekezelt egy válságot

2020. április 8. 10:35
A XXI. Század Intézet legfrissebb elemzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökének,egykori miniszterelnöknek egyszer – a 2008-as gazdasági világválság idején – már lett volna lehetősége bizonyítani, akkor azonban csúfos kudarcot vallott.

Az elemzésben azt írták: a DK elnöke „korábban a kormány járványellenes intézkedéseit hátráltatta”, most pedig a hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akciótervet támadja. A Gyurcsány Ferenc vezette párt emellett az Országgyűlésben

nem támogatta a koronavírus-törvényt, akadályozva ezzel a járvány elleni védekezést.

„Gyurcsány Ferenc ugyanakkor meglehetősen hiteltelen ebben a kérdésben, hiszen miniszterelnökként ő nemcsak a 2008-as gazdasági világválságot kezelte félre, hanem már a válságot megelőzően – az európai konjunktúra ellenére – is jelentősen romlottak hazánk gazdasági és társadalmi mutatói” – olvasható az elemzésben.

Azt írták: 2002 és 2010 között például nem volt egyetlen olyan év sem, amikor csökkent volna a munkanélküliség Magyarországon. 2002-ben csaknem 6 százalék volt az álláskeresők aránya, a 2008-as globális pénzügyi válságot megelőző évben már majdnem 8 százalék, 2010-ben pedig már jóval 10 százalék fölé nőtt az álláskeresők aránya.

Ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak aránya is „elkeserítően alakult”: a

2010 előtti időszakban a magyaroknak kevesebb mint hatvan 60 százaléka dolgozott csupán.

Ezzel az adattal Magyarország egyébként Európa „szégyenpadjára” került, hiszen még a kelet-európai országokban is alacsonynak számított ez a foglalkoztatottsági szint – tették hozzá.

Kitértek arra is, hogy miközben nagyon sok embernek nem volt munkája, a reálbér is csökkent, ráadásul egyetlen egy olyan év sem volt, amikor ne lett volna alacsonyabb a pénzromlás üteme három százaléknál. 2007-ben például „nyolc százalékkal ért kevesebbet a pénzünk a boltokban”, mint az azt megelőző évben.

Az intézet szerint azt, hogy Gyurcsány Ferenc kormányzása idején rossz állapotban volt Magyarország, az is mutatja, hogy

a GDP-növekedés 2007-re gyakorlatilag megállt,

majd a 2008-as világválság leginkább Magyarországot „ütötte meg” Európában – 7 százalékponttal esett vissza a gazdaság teljesítménye 2009-ben.

Így a maastrichti kritériumok alapján – amelyek egyike szerint az államháztartás hiánya legfeljebb háromszázalékos lehet a GDP-hez képest – a 3 százalék alá leszorítani kívánt hiány 2002 és 2010 között közelebb állt a 10, mint a nulla százalékhoz:

2006-ban például 9,3 százalék volt az államháztartás hiánya.

Ennek a felelőtlen gazdaságpolitikának az lett az eredménye, hogy mind a mai napig megterheli az országot a magas államadósság, amely 2002 és 2010 között a GDP arányában 55 százalékról közel 80 százalékra nőtt – olvasható az elemzésben.

Hangsúlyozták: „Gyurcsány Ferenc, majd Bajnai Gordon ráadásul nem a veszteségeket minimalizálta, hanem a megszorító csomagok sorozatával tovább mélyített a válságon.”

Azt írták: ilyen, „egészen lesújtó állapotban” vette át az ország irányítását Orbán Viktor. A gazdasági mozgástér sikeres bővítésének és a 2010 óta stabil kormányzásnak köszönhetően világos gazdasági és társadalompolitikai irányvonal jellemzi Magyarországot, és

a 2010 előtti időszakkal ellentétben szinte minden mutatószám jelentősen javult 2020-ig.

Úgy fogalmaztak: „Magyarország számára tehát a 2010 és 2020 közötti évtized a felhalmozás időszaka volt, így most van elegendő erő ahhoz, hogy az ország ismét talpra álljon a koronavírus-járványt követően.” A XXI. Század Intézet értékelése szerint ezt mutatja a hétfőn bejelentett gazdaságvédelmi akcióterv is, amely a GDP csaknem 20 százalékát mozgatja meg a válság hatásainak minimalizálásáért.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 36 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Fegyenc Öszödön elismerte: "ennyit tudunk"! S a mostani ötlet-kavalkádja is a rövidtávú, fedezet nélküli osztogatás politikájának csődbe vivő útját folytatását ígérné. Fegyenc takarodjon a közéletből, mert az uszításon, elégedetlenség-keltésen túl semmihez nem ért.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés