Prága megakadályozná a kulcsfontosságú cégek külföldi felvásárlását

2020. április 7. 17:06
A cseh kormány hétfőn elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely megakadályozná, hogy a kulcsfontosságú cseh cégek kockázatosnak minősíthető külföldi befektetők tulajdonába kerüljenek – közölte a kormány honlapján.

Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter szerint a törvényjavaslat, amelyet még a parlamentnek jóvá kell hagynia, nincs közvetlen összefüggésben a koronavírus-járvánnyal.

„A törvénynek azt kell megakadályoznia, hogy az érintett  vállalatokat olyan külföldi beruházók vehessék át, akiket kockázatosnak lehet minősíteni” – jelentette ki a miniszter.

Megjegyezte: a törvény összhangban van az Európai Unió álláspontjával, az Európai Parlament vonatkozó rendeletén alapul, és egyre több uniós állam vezeti be, hogy

megvédje az ország kulcsfontosságú infrastruktúráját.

„Az előterjesztett törvényjavaslat határozza meg azokat a szabályokat és eljárásokat, amelyek lehetővé teszik a közvetlen külföldi befektetések ellenőrzését Csehország biztonsága, belső és külső rendje védelmének érdekében” – olvasható a weblapon közzétett háttéranyagban.

A legérzékenyebb ágazatokban, mint például a hadiipar, a kiemelt fontosságú infrastruktúra vagy a legérzékenyebb technológiák fejlesztése és gyártása, a külföldi jogi személyek

kötelesek lesznek engedélyt kérni a cseh hatóságoktól befektetéseikhez.

Amennyiben a cseh fél kockázatosnak ítéli meg a befektető személyét, az államnak joga lesz meghatározni a beruházás feltételeit, esetleg megtiltani azt. Az államnak a tranzakció lebonyolítása után öt évig joga lesz azt felülvizsgálni, esetleg megszüntetni – derül ki a dokumentumból.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lölő vásárolja ki Babis magyarországi érdekeltségeit (-::
Nemzetbiztonsági érdekből (-::

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés