Az ING szerint a román gazdaság óriásit zuhan, a magyar alig esik vissza idén

2020. április 6. 11:50
Akár 6,6 százalékkal szűkülhet a román gazdaság idén, miközben a lengyelek és a csehek is erős recesszióba kerülhetnek a koronavírus miatt. Az ING holland pénzügyi szolgáltató elemzői szerint Magyarország gazdasága is zsugorodik, viszont a legkisebb mértékben a régióban.

A közép-kelet-európai országok kicsi, nyitott gazdaságok, ezért a koronavírus járvány hatásait érzékelik a belső, de a globális kereslet összeomlása révén is. Ezért véli úgy az ING Think, az ING gazdasági elemző csapata, hogy ezen országok gazdasága szűkülni fog 2020-ban és csak kormányzati ösztönző csomagokkal lehet enyhíteni a visszaesést.

Az elemzők szerint a világkereskedelem leállásával a gyengébb belföldi árfolyamok sem képesek ellensúlyozni a gyengébb hazai növekedési rátákat. Emiatt is döntöttek úgy, hogy újragondolják korábbi előrejelzéseiket és jelentősen csökkentik ezeket. 
 
Ez alapján Románia szenvedheti el a legnagyobb, akár 6,6 százalékos zsugorodást idén. Lengyelországban és Csehországban valamivel enyhébb lesz a csökkenés, miközben

Magyarország szenvedheti el a legkisebb visszaesést egy 0,8 százalékos idei GDP-csökkenéssel.

Ami a növekedési pályát illeti, az év második negyede lehet a legrosszabb, de szerény fellendülés várható az év második felében, vélik az elemzők.
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 42 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Te már tudod? Talán még dolgoztok is azon, hogy így legyen.

Egyre inkább reménykedem, hogy a 101 évfordulót már nem kell megérni. A román államalapítás nem sikerült. Többet akarnak, mint ami a tényleges képességük.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés