Könnyen lehet, hogy Orbánéknak van igazuk, és nem kell ész nélkül szórni a pénzt

2020. április 2. 19:52
Kovács Gábor
hvg.hu
A magyar gazdaságpolitika jellemzően hosszú távon gondolkozik.

„Egyáltalán nem biztos, hogy a kormány elkésett az intézkedésekkel, és az sem biztos, hogy jelenleg helyes megoldás irdatlan mennyiségű pénzeket ráönteni a gazdaságra, ahogy teszi például Lengyelország, ahol a GDP 9 százalékára rúgó csomagot fogadtak el – mondja a hvg.hu-nak Virovácz Péter, az ING vezető közgazdásza. Egyrészt nem biztos, hogy a pluszpénz egyáltalán segít a kényszerűen leállított gazdaság szereplőinek: például a feltételek nélkül a lakosságnak kiutalt összegek (amivel próbálkoznak több országban) ideiglenesen megdobhatják a keresletet, de rövid távon se elegendőek ahhoz, hogy a vállalkozások talpon tudjanak maradni, a munkavállalók pedig ne veszítsék el a munkahelyüket.

Másrészt

a mentőcsomagok ára az államadósságot növeli, ami pár év múlva komoly adósságválságot okozhat,

különösen a járvány által erősen sújtott, és magas államadósságról induló déli uniós tagállamokban. A magyar gazdaságpolitika jellemzően hosszú távon gondolkozik, és

a GDP közel 70 százalékán álló államadósság mellett a kormány valószínűleg nem akar elszállni.

A gazdaságélénkítési csomag ezért várhatóan megfontolt, célzott lépésekből fog állni – véli Virovácz Péter. Majd csak évek múlva fog kiderülni, hogy melyik válságkezelési módszer volt hatékonyabb.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 40 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Portfolión is jelent meg egy hasonló szellemű elemzés. Úgy látszik, még az ellenzéki oldalon is van, aki a népszavás/Féleszű all-in baromságot nem veszi be.

https://www.portfolio.hu/gazda..

Hát, mondjuk ma nem számít. Ha föloldják a vészhelyzetet, úgy el fogják adni az összes magyar árut külföldre, mint a sicc. Ilyen árfolyamon a hülyének is megéri. Persze ettől meg visszapattan az árfolyam. Szóval lehet, hogy ez most tényleg nem több, mint ideges tőzsdések játéka...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés