Meglepő, de növekedést produkált a kínai feldolgozóipar márciusban

2020. április 02. 18:39

Enyhe növekedést produkált a kínai feldolgozóipar teljesítménye márciusban az új koronavírus-járvány belföldi visszaszorítását követően, derült ki a Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felméréséből.

2020. április 02. 18:39
null

A kis- és középvállalatokra összpontosító Caixin/Markit felmérés szerdán közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a februári, soha nem látott mélypontnak számító 40,3 pontról márciusban 50,1 pontra erősödött vissza. Elemzők 45,5 pontra számítottak.

A feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index ezzel márciusban a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölé kapaszkodott vissza.

A kínai statisztikai hivatal kedden tette közzé a márciusi hivatalos feldolgozóipari BMI-t, amely a nagyobb vállalatok körében folytatott felmérés alapján markánsabb erősödést mutatott: a februári 35,7 pontról a múlt hónapban 52,0 pontra emelkedett.

Februárban a kínai feldolgozóipar történelmi mélypontra zuhant a járvány megfékezése érdekében alkalmazott üzemleállások és egyéb korlátozások miatt. Miközben márciusra a járvány belföldi terjedését sikerült visszaszorítani, és Kínában az ipari tevékenység újraindulhatott, a jelenleg a világ többi részén tomboló koronavírus alááshatja a kínai áruk iránti külföldi keresletet.

A Caixin/Markit felmérése szerint a termelés az üzemek újranyitásának köszönhetően 50,6 ponttal ugyan növekedést produkált márciusban, de az új megrendelések állományát tükröző részindex továbbra is visszaesést mutatott, ami a változatlanul gyenge keresletre utal. Az új exportmegrendelések állománya pedig meg sem közelítette a járvány előtt látott szintet.

A kínai gyártók a forgalom élénkítésére márciusban tovább mérsékelték az eladási áraikat, az árcsökkenés mértéke hét hónapja a legnagyobb arányú volt a múlt hónapban.

A kínai vezetés gazdaságélénkítő intézkedésekeinek köszönhetően azonban az üzleti várakozások részindexe növekedést mutatott, ami azt sugallja, hogy a vállalkozások javuló bizalommal tekintenek a piac jövőjére.

Elemzők szerint Kína bruttó hazai terméke (GDP) az első negyedévben éles visszaeséssel fog zárni, ami első alkalommal fordulna elő a Kínai Népköztársaság megalakulása óta.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egyvilág
2020. április 12. 17:52
Amit a gazdasági növekedésről (és fejlődésről) tudni kell: https://egyvilag.hu/temakep/097.shtml
szemlelo
2020. április 12. 17:51
A kínaiak nagy erőfeszítéssel és fegyelmezéssel viszonylag hamar túljutottak a járványon. Legalább 2 hónap, de lehet, hogy 4-5 hónap előnnyel kezdenek hozzá a gazdaság rendbetételéhez.
még fokozza
2020. április 12. 17:51
Eladtak néhány millió selejtes maszkot. Amúgy semmi.
llnnhegyi
2020. április 03. 16:21
Jó példa a világnak! Ki lehet lábalni a válságból,sok sok ésszerű munkával!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik