A második világháborús szinte ugorhat az amerikai költségvetési hiány

2020. április 2. 18:27
Az Egyesült Államok költségvetésének GDP-arányos hiánya megközelítheti a második világháború idején elért szintet a koronavírus-járvány miatti kormányzati kiadásnövekedés hatására.

Donald Trump amerikai elnök a múlt héten egy 2,2 ezer milliárd dollár értékű gazdasági csomagtervet hagyott jóvá, és értesülések szerint az amerikai elnök újabb csomag elfogadtatásáról tárgyal a kongresszus republikánus és demokrata párti vezetőivel.

Még a koronavírus-járvány kiváltotta válság előtt az amerikai kormányzat azzal számolt, hogy a szeptember végével záródó folyó költségvetési évben a büdzsé hiánya valamivel ezer milliárd dollár fölött lesz, először lépi át ezt a szintet 2012 óta.

A MarketWatch amerikai gazdasági hírportál szerint egyelőre alig néhányan vállalkoznak  arra, hogy megjósolják az idei deficit nagyságát.

Ezek egyike a Morgan Stanley, amely a folyó költségvetési év hiányát legalább 3,7 ezer milliárd dollárra, a következő évit pedig 3 ezer milliárd dollárra várja. Az amerikai befektetési bank szerint idén és jövőre a terven felüli költségvetési kiadás eléri majd az 5 ezer milliárd dollárt.  

Ennek egyik hatásaként az amerikai államadósság a jelenlegi 23,6 ezer milliárd dollárról a következő két évben 29 ezer milliárd dollárra nőhet, amit csak legfeljebb öt év múlva terveztek elérni.

Szakértők szerint a folyó költségvetési évben a GDP-arányos költségvetési hiány meghaladhatja a második világháború óta legmagasabb, 2009-ben elért 9,8 százalékot. Elemzők szerint, ha recesszióba süllyed az amerikai gazdaság, a hiány a GDP 10-15 százalékára is nőhet.

A GDP-arányos amerikai költségvetési hiány 1943-ban volt a legmagasabb, 27 százalékos, és a következő két évben is felülmúlta a 20 százalékot.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 14 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kína biológiai fegyverével háborút indított a világ ellen.
Mi a nem világos?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés