Az évszázad legrosszabb éve volt a tavalyi Ausztráliában

2020. március 31. 13:08
Valószínűleg az „évszázad legrosszabb éve volt” a tavalyi Ausztráliában, ahol a hőség és a szárazság példátlan pusztítást végzett az évente kiadott Környezeti Jelentés szerint.

A rekordmagas hőség és az aszály Ausztrália-szerte példátlan mértékben sújtotta a folyókat, az erdőket és az állatvilágot az új jelentés szerint.

2019-ben volt a legrosszabb a környezeti viszonyok indexe 2000 óta,

a lehetséges 10-ből mindössze 0,8 lett az eredmény – számolt be róla a The Guardian online kiadása hétfőn.

A tavalyi év soha nem látott erdőtüzeket és hőhullámokat hozott, nagyon lecsökkent a talaj nedvessége, a növényzet minimálisan növekedett, a veszélyeztetett fajok listája 40 fajjal bővült.

A tavalyi valószínűleg az évszázad vagy egy annál is hosszabb időszak legrosszabb éve volt Albert van Dijk, az Ausztrál Nemzeti Egyetem környezet- és társadalomkutató intézetének professzora szerint.

„Ez nem az új normális, ez egyre rosszabb lesz. Látjuk, amint összeomlik az ökoszisztéma, aztán nagy nehezen rendbe jön, mielőtt egy újabb csapás érné” – magyarázta.

A jelentés hét tényező alapján számolja ki az év környezeti indexét, ezek az áradások, a folyók vízhozama, a vegetáció növekedése, a lombos felületek, a talajvédelem, a fás területek és a kiemelkedően meleg napok száma. 2010 volt a legjobb, egyben Ausztrália legcsapadékosabb éve is a feljegyzések kezdete óta.

A vizsgált időszak második legrosszabb éve 2005 volt az úgynevezett millenniumi aszály miatt, amelyben folyók tűntek el.

Van Dijk szerint 2019 a globális felmelegedés és Ausztrália éghajlatának természetes ingadozásai miatt lett ennyire rossz:

a 35 Celsius-foknál melegebb napokból 36 százalékkal volt több, mint a korábbi 19 évben.

A népesség tovább növekedett, az üvegházhatású gázok kibocsátása magas maradt a jelentés szerint, amelyet nagyjából 1 millió gigabájt, 2000 óta rögzített műholdas vagy földi mérésű adat alapján készítettek. Minden adatot közzétettek a tanulmány weboldalán és az interaktív térképen.

Az új koronavírus-járvány gazdasági pusztításokkal folytatta az ausztrálok egyik legrosszabb évét, annyira, hogy a recessziókat három évtizede elkerülő ország idén már gazdasági visszaeséssel számol.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés