A várakozásokkal ellentétben nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye márciusban

2020. március 31. 08:45

A statisztikai hivatal közleményében hangsúlyozta: egy hónap adatai alapján egyelőre nem jelenthető ki, hogy Kína gazdasága helyreállt volna.

2020. március 31. 08:45

A várakozásokkal ellentétben nőtt a kínai feldolgozóipar teljesítménye márciusban, miután az új koronavírus-járvány visszaszorítását követően a kínai közép- és nagyvállalatok zöme ismét megkezdte működését.

A kedden közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 52,0 pontra emelkedett márciusban az előző hónapban mért 35,7 pontról. A feldolgozóipari BMI ezzel ismét a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölé erősödött, ráadásul 2017. szeptembere óta a legjobb adatnak minősül. Elemzők ezzel szemben 45,0 pontra számítottak, ugyanis februárban a kínai feldolgozóipar történelmi mélypontra zuhant a járvány megfékezése érdekében alkalmazott üzemleállások és egyéb korlátozások miatt.

A statisztikai hivatal az adatokhoz mellékelt közleményében rámutatott: a BMI számításának alapjául szolgáló, március 25-én végzett felmérés idejéig az országban tevékenykedő közép- és nagyvállalatok 96,6 százaléka kezdte meg újból a működését, ami 17,7 százalékos emelkedést jelent a februári felmérés időpontjához képest. A termelésre vonatkozó részmutató márciusban a múlt hónaphoz képest 26,3 ponttal bővülve elérte az 54,1 pontot. Az új megrendelések állománya februárról 22,7 ponttal erősödve 52,0 pontra emelkedett, ami a kereslet élénkülését tükrözi.

Szolgáltatások és építőipar

A feldolgozóiparon kívüli, főleg a szolgáltatásokat és az építőipart tömörítő szektorban szintén szembetűnő erősödét mértek. A gazdaság több mint felét biztosító szektor beszerzésimenedzser-indexe a múlt hónapban számított 29,6 pontról 52,3 pontra nőtt.

A szolgáltató szektor teljesítménye a múlt hónaphoz képest 21,7 ponttal 51,8 pontra emelkedett. Az építőipari szektor teljesítményét tükröző alindex februárról 28,5 ponttal 55,1 pontra bővült az év harmadik hónapjában.

Az üzleti várakozások részindex a múlt havi 40,0 pontról 57,3 pontra nőtt, ami azt mutatja, hogy a feldolgozóiparon kívüli vállalkozások javuló bizalommal tekintenek a piac jövőjére a járvány mérséklődésének tükrében. Az építőiparban különös derűlátásról árulkodik az 59,9 pontos adat.

A feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index a februári 28,9 pontról 53,0 pontra emelkedett.

Még nem jelenthető ki, hogy a kínai gazdaság helyreállt

A statisztikai hivatal közleményében hangsúlyozta: egy hónap adatai alapján egyelőre nem jelenthető ki, hogy Kína gazdasága helyreállt volna.

Minthogy az új koronavírus terjedése jelenleg a világ többi részét sújtja jelentős mértékben, a kínai gazdaságnak a külföldi kereslet visszaesése jelentheti majd a következő problémát az ipari tevékenység helyreálltát követően. Kína bruttó hazai termékének (GDP) mintegy 20 százaléka származik a kivitelből, ám az új export megrendelések állományára vonatkozó részindex 46,4 ponttal márciusban is visszaesést jelzett.

A belföldi kereslet újbóli felélénkülése elé pedig gátat vethet, hogy a heteken át tartó leállás miatt számos vállalkozás ment csődbe, így emelkedés várható a munkanélküliek számában. A foglalkoztatottságot tükröző márciusi részindex a feldolgozóiparban ugyan növekedésről árulkodott, de a feldolgozóiparon kívül 47,7 ponttal továbbra is visszaesést mutatott. A statisztikai hivatal által március 16-án kiadott adatok szerint az év első két hónapjában a munkanélküliségi ráta a decemberi 5,2 százalékról 6,2 százalékra emelkedett. Ugyan a pekingi vezetés az idei évre még nem tűzött ki célszámot a munkanélküliséget illetően - mivel a járvány következtében elhalasztották a parlamenti ülést, amelyen ezt megtették volna -, de az év első két hónapjának adata jóval túlmutat a 2019-re kitűzött 5,5 százalék körüli célon.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KannibálTatárÚr
2020. március 31. 13:22
A kommunisták a koronavírus-válságból is győztsen kerülnek ki.
Jason Bourne
2020. március 31. 12:57
Na kíváncsi vagyok a nagy fogadkozások után, hogy: "így nem mehet tovább" stb. visszatelepítik e az anyaországba a gyártást Kínából a profitéhes multicégek.
nick89
2020. március 31. 09:29
Na, akkor ki indította azt a háborút?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik