Eljöhet az idő, amikor nem a kenyeret kapjuk „jegyre”, hanem az internetet?

2020. április 1. 16:18
Az Európai Unió kérésének eleget téve első körben 30 napon át gyengébb minőségben érhetők el Európában a Netflix műsorai annak érdekében, hogy tehermentesítsék az internetes infrastruktúrát és sávszélesség szabaduljon fel, hiszen a korábbi hónapokkal ellentétben a tömeges otthon maradás és otthoni munka időszakában szinte egész nap csúcsidő van az internetes adatforgalomban.

Minőségrontás

Néhány nappal azután, hogy a Netflix vállalta, hogy csökkenti a streaming forgalmat, egyesek felvetik, hogy az európai országok elindíthatják a nagyszabású internetes jegyrendszert, hogy jusson elég sávszélesség a kritikus alkalmazások és webhelyek számára.

Egy elemző a Telegraph lapnak elmondta, hogy ha világszerte 850 millió gyermek áll át virtuális tanulásra, akkor felmerülhet annak szükségessége, hogy a hálózatokon a videós forgalmat helyezzük előtérbe a játékok adatforgalmával szemben.

A BT Group brit internetszolgáltató szerint a kommunikációs hálózatuk karantén közben is képes kezelni az interneten szörfözõ milliók által okozott szélsőséges terhelést és ingadozást. Figyelmeztettek azonban, hogy a tömeges video streaming szolgáltatások hatására lassulhat az internetkapcsolat egyes sürgősségi szolgáltatások számára.

Ezért a Netflix mellett az Amazon Prime Video és a YouTube is csökkentette a videók minőségét,

hogy megőrizhető maradjon az internet funkcionalitása minden felhasználó számára.

A brit és francia kormányok pedig már a Disney-t is arra kérték, halassza el a márciusra tervezett új streaming szolgáltatásának elindítását.

Prioritások

Azért, hogy az oktatási, egészségügyi és vészhelyzeti szolgáltatások, illetve a kritikus fontosságú vállalatok zavartalan működése biztosított legyen,

a felhasználók részéről is érdemes felelősen élni az internetkapcsolattal, esetleg gyengébb minőségben nézni videókat.

Az internetes infrastruktúra folyamatos fejlesztése elengedhetetlen annak érdekében, hogy ne kelljen a szabályozóknak nehéz és kellemetlen döntéseket hozniuk.

Ausztria úgy készül egy esetleges vészhelyzetre, hogy a szolgáltatóknak már engedélyezte, hogy vészhelyzet esetén bizonyos online szolgáltatásokat lassítsanak vagy „lekapcsoljanak”. Ilyenkor a videókat streamelő oldalak kárára adnának gyors hozzáférést az alapvető információkat nyújtó kormányzati portálokhoz. Általában véve, nem vészhelyzetben egy ilyen gyakorlat persze sértené az internetsemlegesség elvét, hiszen versenyhátrányba kerülhetne egy adott cég, ha az internetszolgáltató önkényesen hátrébb sorolná az ő adatait az internet virtuális szupersztrádáin. 

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés