WTO: Súlyosabb gazdasági visszaesésre számíthatunk, mint 2008-ban

2020. március 26. 20:17

Bakajannisz Péter
Az IMF után a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) is bejelentette, hogy nagyobb recesszióra számít, mint amit a 2008-as válság idején tapasztalt a világ, ezért az országok együttműködésére hívta fel a figyelmet a szervezet.

A WTO főigazgatója, Roberto Azevedo szerdán elmondta, hogy az előrejelzések szerint a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági visszaesés mélyebb lehet és többen veszíthetik el munkahelyüket, mint a 2008-as recesszió alkalmával.

„Ez a világjárvány elkerülhetetlenül hatalmas hatással lesz a gazdaságra” – mondta a házából filmezett és a testület webhelyén közzétett videóüzenetben Azevedo.

A szervezet vezetője azt is elárulta, hogy konkrét előrejelzések még nem állnak rendelkezésre, de

a WTO közgazdászai a kereskedelem nagyon hirtelen visszaesését várják.

Szerinte azonban az országok fontos lépéseket tehetnek az azonnali gazdasági károk korlátozására és megalapozhatják a hosszú távú fellendülést, de ehhez fontosnak tartja az együttműködést. „Az erőfeszítések összehangolása növeli a recesszió elleni küzdelem kollektív képességét” – hangsúlyozta Azevedo.

A Kereskedelmi Világszervezet főigazgatója dicsérte a kormányok által alkalmazott gazdasági ösztönző intézkedéseket, valamint sürgette a WTO tagországait, hogy legyenek átláthatóak és osszák meg információikat egymással.

Eközben egyre többen hívják fel a figyelmet egy közelgő recesszióra. A hét elején az IMF is azt nyilatkozta, hogy nagyobb recesszióra lehet számítani mint 2008-ban, hangsúlyozva, hogy az alacsonyabb jövedelmű országok vannak a legnagyobb veszélyben.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés