Román miniszter: Románia államháztartási hiánya elérheti az idén a GDP 5 százalékát

2020. március 25. 9:15
Románia államháztartási hiánya az idén elérheti a bruttó hazai termék (GDP) 5 százalékát – jelentette ki Virgil Popescu román gazdasági miniszter.

A tárcavezetőt a Ziarul Financiar gazdasági napilap idézte keddi számában. A miniszter szerint ez a legoptimistább változat, hiszen becslések szerint a hiány akkor lesz 5 százalék, ha a koronavírus-járvány csak két hónapig tart, de ha három-négy vagy esetleg öt hónapig érvényben lesznek a rendkívüli intézkedések, akkor nem lehet előre jelezni a deficit mértékét.

Eddig is magas volt a hiány

A román kormány már a járvány kitörése előtt is 3,6 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számolt az idei évre, miután tavaly a deficit elérte a 4,6 százalékot azt követően, hogy a kormány jelentősen emelte az elmúlt években a béreket és a nyugdíjakat.

A járvány közepette a kereskedelmi bankok közölték a román gazdaság idei kilátásaira vonatkozó első becsléseket, írta a lap. Négy kereskedelmi bank elemzői azt vetítik előre, hogy

a román GDP 3,9 százalékos visszaesés és 1,8 százalékos növekedés között fog alakulni az idén.

Járvány előtt a román kormány 4,1 százalékos gazdasági növekedést valószínűsített. Az elemzők azonban felhívták a figyelmet, hogy a gazdasági válság mélységét még nem lehet teljes egészében felbecsülni. A legtöbb elemző azzal a forgatókönyvvel számol, hogy az első és a második negyedévben a román gazdaság jelentős mértékben visszaesik, a második félévben várhatóan elkezdődik egy felfele ívelő szakasz.

Bajban a munkavállalók

A román hatóságok bejelentései szerint eddig 200 ezer munkaszerződést függesztettek fel a vállalkozók a járvány és a karantén okozta gazdasági leállás miatt, és arra számítanak, hogy ez a szám kétszeresére fog nőni. Jelentek meg azonban olyan elemzések is, amelyek szerint a vállalatok várhatóan 1 millió dolgozót bocsátanak el vagy küldenek kényszerszabadságra márciusban és áprilisban, ha addig nem szüntetik meg a járvány miatt elrendelt rendkívüli állapotot.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés