Posztkoronavilág

2020. március 25. 23:37

A vírus jóval nagyobb gazdasági károkat okozott, mint bárki valaha gondolta volna.

2020. március 25. 23:37
Gyurcsik Attila

„Régóta téma, hogy a globalizáció szekere túljutott a csúcson, és a globalizált világ visszarendeződése várható, ezt angolul ma deglobalization néven emlegetik egyre gyakrabban. A folyamat politikai támogatást is kapott még jóval a vírus megjelenése előtt Donald Trump elnökké választásával, aki lehet, hogy véletlenül, de lehet, hogy tudatosan érzett rá erre a trendre.

A vírus a deglobalizációs folyamat szempontjából katalizátorként fog működni.

A posztkorona időszak egyik legnagyobb tanulsága az lesz, hogy a vírus jóval nagyobb gazdasági károkat okozott, mint bárki valaha gondolta volna.

Ennek okaként sokan a túlzottan globalizált feldolgozóipari logisztikai láncokat és a just in time termelési logikát fogják kárhoztatni. A just in time termelési rendszerek azt jelentik, hogy a termelés adott pontjain minimális raktárkészletet tartanak az alapanyagokból/alkatrészekből, mivel a beszállítói/logisztikai rendszerek hajszálpontosan szállítják az összetevőket (alkatrészek, nyersanyagok és a többi). A nagy ipari leállást is pont ez okozza vagy okozhatja: egész egyszerűen a fenti termelési láncokban nincs készlettartalék. Néhány hét alatt iparágak sora kerül padlóra, ha az áruforgalom akadozni kezd. Ennek a kockázatára a koronavírus-járvány világít rá egyértelműen.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2020. május 26. 18:11
Ennek a derék mukinak az írása olyan fura felfogást tükröz. Aszongya, hogy "a vírus okozta" károk. Hát, ez szó szerint marhaság. Az, hogy a vírus hatásai emberekre (szolgáltatásokra, stb) megkefélik a humán erőforrásokat (hűű, de szép) az az elsődleges hatás - ez igaz. Hogy a többi járulékos veszteség mennyire csökkenthető, az ugyancsak egy, vírustól nem annyira függő ügy. Ahogy az is, hogy a kiváló köszgazdákat, ipar- és cégvezéreket mennyire érte váratlanul, tartalék - és terv nélkül ez az ügy, azért az se tanulságok nélküli. Ahogy a légiipar is tanulhatott volna a 10 ével ezelőtti Eyafjellajökull kitörés esetéből: ha nem is évente, de ilyesmik előjönnek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik