Nagyon komoly költségvetési tartalékokból kezelheti Magyarország a vészhelyzetet

2020. március 25. 18:18
Masszív költségvetési tartalékok állnak a kormány rendelkezésére a veszélyhelyzet kezelésére, a csökkenő GDP-arányos államadósság és a devizában fennálló államadósság drasztikus mérséklése szintén jelentősen csökkenti az ország kiszolgáltatottságát – hívja fel a figyelmet az ÁSZ a honlapján.

Az ÁSZ közleményében emlékeztet Domokos László, az ÁSZ elnöke tavaly expozéjában arról beszélt, hogy a gyors ütemű gazdasági növekedés révén folyamatosan bővülő költségvetési bevételek lehetőséget teremtenek arra, hogy az ország felkészüljön a jövőbeni, kisebb gazdasági bővüléssel jellemezhető időszakra. Ennek egyik eszköze egy központi változáskezelési tartalék.

Egy válságos időszakban – a rendelkezésre álló tartalékok mellett – annak is különösen nagy jelentősége van, hogy egy ország mennyire van eladósodva.

Folyamatosan csökkenő államadósság

A 2007-2008-ban kibontakozó gazdasági válság erre Magyarország esetében is élesen rávilágított. 2010-ben és 2011-ben 80 százalék fölötti volt a GDP-arányos államadósság. 2012-ben az Alaptörvénybe emelték az adósság folyamatos csökkentésének kötelezettségét, ezt követően 2016-ig éves szinten 0,5 százalékpont volt a csökkenés, 2017-ben pedig már 2,5 százalékpontos.  Tavaly – a 2018. év végi 70,8 százalék után – 11 év óta először fordul elő, hogy a mutató 70 százalék alá került – mutat rá az ÁSZ.

Az államadósság-csökkentésben különösen nagy jelentősége volt a devizában fennálló államadósság mérséklésének

– mutat rá az ÁSZ.

A magyar gazdaság GDP-arányos devizaadóssága 2009-ben volt a csúcson, a GDP 130 százaléka felett alakult, azonban az elmúlt egy évtizedben megfeleződött, 2018-ban már csak 56 százalék volt, 2020-ra pedig 20 százalék alá csökkent. Mindez szintén jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy egy válságban kevésbé legyen sérülékeny, illetve kiszolgáltatott a magyar költségvetés – írják.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés