Az egyik legliberálisabb piacgazdaságban a kormányzat fizeti a veszélybe kerülő dolgozók bérét

2020. március 23. 15:08
A brit kormány megtéríti a munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát. A koronavírus-válság német, osztrák és brit fejleményei.

A koronapartik koronázatlan királyai

Az eddigi adatok szerint a betegség leginkább az időseket fenyegeti, ezért igyekeznek fokozottan védeni őket, ami nem mindig sikerül. A bajorországi Würzburg egyik idősotthonban fertőzési góc alakult ki, szombatig kilencen haltak meg, valamennyien 80 év felüliek. Öten kórházba kerültek, további tíz fertőzöttet az otthonban elkülönítettek. A 160 embert ellátó intézmény dolgozói közül 23 fertőződött meg, ők otthoni karanténban vannak.

Azonban fiatalok is kerülnek a kórházak intenzív osztályára. A fiatalság önmagában nem jelenti azt, hogy nem lehet súlyos lefolyású a Covid-19 - mondta a Schwabing nevű müncheni városrészben működő klinika (München Klinik Schwabing) fertőző betegségeket gyógyító osztályának főorvosa, Clemens Wendtner, kiemelve, hogy a legfiatalabb betegük a húszas évei elején jár.

Az utóbbi napokban főleg fiatalok nem tartották be az egymás közötti közvetlen, fizikai kapcsolatok lehető legnagyobb mértékű csökkentéséről szóló hatósági kéréseket, iránymutatásokat. Számos településen úgynevezett koronaparty-kat is tartottak, amelyeket a rendőrségnek kellett feloszlatnia. Az elvártnál alacsonyabb szintű fegyelmezettség miatt Bajorországban és Saar-vidéken szigorú kijárási korlátozásokat vezettek be. Számos további tartomány a közterületi gyülekezés szabályait szigorította: Baden-Württembergben legfeljebb három fő, Hessenben és Rajna-vidék-Pfalzban öt fő, Hamburgban maximum hat fő tartózkodhat egy csoportban közterületen.

Nyolcmilliárd osztrák euró gyógyszerre

Az osztrák kormány 22 millió eurót (közel 8 milliárd forint) biztosít a koronavírus ellenszerének kutatásaira, jelentette be szombaton Leonore Gewessler innovációs és technológiai miniszter.

„Ha rendelkezni fogunk a koronavírus elleni gyógyszerekkel, akkor a betegség sok esetben enyhébb lefolyású lesz, kevesebb intenzív ágyra lesz szükség, és ezáltal a kórházak igénybevételét is csökkenteni lehet majd” – vélekedett Leonore Gewessler.

Közlése szerint a gyógyszerek és oltóanyagok kutatására szánt összeget a gazdasági, illetve a innovációs és technológiai minisztérium, az oktatási, valamint a tudományos és kutatási tárca költségvetéséből különítik el.

Heinz Fassmann oktatási miniszter hangsúlyozta, hogy sürgősen szükség van gyógymódra, terápiás módszerekre és oltóanyagokra; az iskolabezárások és a közösségi élet beszűkítése ugyanis csak átmeneti intézkedést jelentenek. Elsősorban olyan vállalkozások és tudományos kutatással foglalkozó intézmények pályázatát várják, amelyek a kutatásokat már elvégezték, és a közeljövőben meg tudják kezdeni a klinikai vizsgálatokat.

„Reményt kell adni az embereknek, és jelenleg a tudomány képes arra, hogy elhárítsa a valós veszélyt” – szögezte le Fassmann.

Margarethe Schramböck gazdasági miniszter elmondta, hogy eddig harminc cég érdeklődött, ők mostantól április 8-ig adhatják be pályázataikat.

A brit kormány fizeti a béreket

Az új koronavírus okozta járvány megfékezését célzó újabb brit intézkedés, a vendéglátóhelyek bezárása, hozzávetőleg 110 ezer pubot, éttermet és kávézót érint, jóllehet az éttermekben elvitelre, illetve házhozszállításra továbbra is lehet ételt rendelni.

A zárlat érvényes a mozikra, a színházakra és a szabadidőközpontokra is, amelyeket szombattól szintén zárva kell tartani.

Boris Johnson miniszterelnök előző esti sajtóértekezletén elmondta: a rendeletet havonta készülnek felülvizsgálni.

Hozzátette: ez az intézkedés is szükséges ahhoz, hogy az embereket fizikailag távol tartsák egymástól.

A brit üzleti szektor érdekképviseleti szervezetei szombaton egyöntetű helyesléssel fogadták Rishi Sunak pénzügyminiszter bejelentését, amely szerint

a kormány megtéríti a munkáltatóknak a járvány gazdasági hatásai miatt munka nélkül maradt alkalmazottaik bérének 80 százalékát,

ha a cégek nem bocsátják el őket.

Ez jelentős intézkedés, hiszen

az egyik leginkább liberális európai piacgazdaság döntött úgy, hogy a kormány fizeti a dolgozók bérét.

Carolyn Fairbairn, a Brit Iparszövetség (CBI) vezérigazgatója közleményében úgy fogalmaz, hogy milliók megélhetését biztosítja az intézkedés, amely az üzleti szektor és az állam eddig példátlan együttműködését jelenti.

Nagy-Britanniában eddig 3983 ember szervezetében mutatták ki az új koronavírust, a halálos áldozatok száma a legutóbbi adatok alapján 177-re emelkedett.

(MTI, Makronóm)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Elég kockázatos."

Kockázatos, de nem túlságosan. Vendéglátóipari dolgozókról van szó, ahol a bérek amúgy is alacsonyak. Szerintem a Brit kormány számára az erre elköltött összeg nem lessz nagyobb, mintha támogatást adna egy metróvonal felujításra. Már amennyiben a járvány 3-4 hónapon belül lezajlik.

Nos a FED az USA-ban +300 milliárdot fog a gazdaságba pumpálni (a kis és közepes vállalatokba) a járvány miatt. Ehhez még jön néhányszáz miilliárd szövetségi kormánytól is. Lásd: https://finance.yahoo.com/news..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés