Európa kábé kétezer koronavírus-fertőzést köszönhet Sebastian Kurz pártjának

2020. március 23. 15:42

Techet Péter
Azonnali
Az Osztrák Néppárt Tirolban olyannyira lekötelezett a turizmusiparnak, hogy az utolsó percekig elhallgatta a koronavírus megjelenését.

„A magyar sajtóban először az Azonnali számolt be arról, hogy egyre valószínűbb:

a tiroli Ischglből a tartományi kormányzat késlekedése miatt kétezernél is több koronavírussal fertőzött személy spriccelhetett szét – főleg Németországba és a skandináv államokba. Izlandra eleve Ischglből került be először a vírus.

A néppárti vezetésű alpesi tartomány azonban legalább egy hetet késlekedett, pedig már március legelején Izland, majd Dánia és Norvégia is jelezte: az Ischglből visszatért turisták között többeknek is pozitív lett a koronavírus-tesztjük.

Több, mint tíz napig tudatosan tétlenkedett Tirol

Történt ugyanis, hogy egy február végi, Münchenből érkező Icelandair-járaton tizenöt fertőzöttet találtak az izlandi hatóságok: valamennyien előtte a tiroli Ischglben síeltek. Március 5-én Izland Ischglt a kínai Vuhan városával egy szintre téve fertőzött vidékké nyilvánította, onnantól kezdve mindenkinek, aki Ischglből érkezett – vagy a megelőző két hétben járt ott – karanténba kellett vonulnia.

A tiroli síparadicsomban azonban csak március 7-én jelentették az első fertőzést: egy bulihely német alkalmazottjánál lett pozitív a teszt. Tirol csak ekkor reagál – noha két napja már tudnak az izlandiak döntéséről –, és ekkor is tagad: a tartományi egészségügyi kormányzat szerint „orvosi szempontból kizárt”, hogy náluk előforduljon a koronavírus.

Az ok sejthető: a tiroli kormányzat nem akarja idő előtt lefújni a síszezont,

az ugyanis egyrészről gazdasági veszteséggel, munkanélküliséggel járna, másrészről éppen a szálloda- és turizmusipar a Tirolt vasmarokkal és örök idők óta fogó Néppárt egyik legfontosabb szponzora (a tiroli ÖVP és a helyi turizmus közötti kapcsolatokról itt írt egy osztrák tényfeltáró honlap). Azaz a buli folytatódott Ischglben – egy héttel az izlandi pozitív tesztek, valamint két nappal a hivatalos izlandi bejelentés (Ischgl veszélyövezetté nyilvánítása) után is.

(...)

Tirol a Néppárt, a Néppárt meg a turizmusipar markában

A történetet mostanra a magyar állami propagandagépezet is megtalálta magának – az osztrák válságkezelés katasztrofális állapotát akarnák bizonyítani (úgy is, mint „hanyatló Nyugat”), ami természetesen még inkább ki kell, hogy emelje a magyar kormányzat fellépését.

A kritika természetesen jogos, mert ki lehet jelenteni a bécsi Der Standard napilappal együtt: Tirolban a gazdasági érdek napokon át felülírta az emberek érdekeit. A néppárti tartományi kormányzat – miközben mindent tudhatott legkésőbb március 5-én – bő tíz napot várt, amíg képes volt tényleg lehúzni az idei szezon rolóját.

Mindez azonban nem en bloc igazolja, hogy Ausztria, pláne az egész nyugati világ rosszul kezeli a válságot, hanem

arra mutat rá, hova vezet, amikor gazdasági lobbik fogságába kerül a politika. Innen pedig a történet Magyarországon is érthető,

elvégre a monarchiából örökölt korrupciós, mutyizós, haveri alapon lebizniszelt világ Ausztriában is jelen van (bár a NER intézményesített maffiaállamiságánál sokkal kisebb mértékben), ahogy az sem lehet Magyarországon ismeretlen, amikor gazdasági körök érdekkijárójává válik a politika.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez most nagyon zagyva volt.

Petike elfeledte, hogy Kurz a Zöld párttal koalában kormányoz és dönt.

Te, aki annyira gyűlölöd a fideszt, miért aggódsz hirtelen, hogy Kurzzal rossz társaságba keveredik?

Pöceszájú DK-s provokátor.

Techet klickjének nem is az fáj, hogy nem zárták be időben Ischgl-t, hanem az, hogy Kurz kijelentette: Ausztria köszöni, nem kér a görögországban gyújtogató migránsokból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés