Brit egészségügyi vezető: A pánikvásárlók szégyene, hogy az egészségügyi dolgozók nem jutnak élelmiszerhez

2020. március 23. 14:11
Az élelmiszereket pánikszerűen felvásárlók szégyene, hogy a koronavírus-fertőzötteket ellátó egészségügyi dolgozók napi munkájuk végeztével nem jutnak élelmiszerhez az áruházakban, mondta szombati sajtótájékoztatóján a brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) orvosigazgatója.

Stephen Powis a Downing Streeten tartott sajtóértekezleten rendkívül fontosnak nevezte, hogy az emberek ne kezdjenek felhalmozásba, mert ezzel járulhatnak hozzá, hogy, az egészségügyi szakszemélyzet tagjainak és másoknak is maradjon elegendő élelmiszer.

Powis professzor szégyenteljesnek és elfogadhatatlannak nevezte, hogy az új koronavírus okozta járvány csúcspontjára készülő orvosok és ápolók nem jutnak élelmiszerhez, mert mások felvásárolják a készleteket előlük.

A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) vezérigazgatója, Helen Dickinson ugyanezen a sajtóértekezleten elmondta: a brit háztartásokban jelenleg 1 milliárd fonttal (384 milliárd forinttal) nagyobb értékű élelmiszerkészlet van, mint három héttel ezelőtt.

Hozzátette: a jelenlegi vásárlói roham a karácsony előtt szokásoshoz mérhető, csak éppen a brit kiskereskedelemnek ezúttal nem volt ideje elvégezni azt a négyhónapnyi készletfeltöltést, amellyel a karácsonyi időszakra rendszerint felkészül.

Hozzátette: a lakosság remélhetőleg meg is eszi legalább egy részét a felhalmozott élelemnek.

A BRC vezetője szerint az ellátó hálózatokban bőségesen elegendő az élelmiszer, csak az a kérdés, hogy a készletek elég gyorsan eljutnak-e a teherautókról a boltok polcaira.

George Eustice élelmiszerügyi és környezetvédelmi miniszter, aki a brit kormány képviseletében volt jelen a szombati sajtóértekezleten, szintén a pánikszerű felvásárlás befejezésére hívta fel a lakosságot.

Eustice is hangsúlyozta, hogy nincs élelmiszerhiány az országban, és bár a kereslet az elmúlt hetekben 50 százalékkal nőtt, a gyártók felkészültek ennek az igénynek a kielégítésére is.

Arra a kérdésre, hogy ha a pánikvásárlások nem hagynak alább, a kormány nem tervezi-e jegyrendszer bevezetését, a miniszter azt mondta: az elosztás megszervezését és az esteleges korlátozásokról szóló döntést a legjobb a kiskereskedelmi láncokra bízni.

Egyes nagy-britanniai szupermarketek már korlátozzák az egyszerre megvásárolható mennyiséget bizonyos termékekből.

A Tesco áruházlánc brit üzleteiben például egy-egy alkalommal legfeljebb öt egységnyi vásárolható kézfertőtlenítőkből, száraztésztákból, tartósított tejből, vény nélkül kapható gyermekgyógyszerekből, ásványvízből és zöldségkonzervekből.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem sem olyan egyszerű téma ez. Sokan nyilván nem attól félnek, hogy nem lesz árú a boltokban, hanem attól, hogy nem tudnak lemenni vásárolni. Azt sem lehet, hogy másokat terhelni, vagy szívességet kérni állandóan.
Pontosan az a rettenetes ebben a helyzetben, hogy minden bizonytalan, és nem tudod, hogy kb. meddig tart és mit "hoz" a továbbiakban. Nem igazán tudja az ember, hogy mi ellen kell védekezni. Azonkívül legyünk őszinték, rengeteg az ellentmondás és az érthetetlen az egész témában.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés