Szembeszállt a koszovói belügyminiszter a kormányfővel a járvány kezelése miatt, menesztették

2020. március 19. 10:32
Albin Kurti koszovói miniszterelnök menesztette a belügyminisztert szerdán, mert nem tudtak egyetértésre jutni arról, hogyan kellene kezelni az új típusú koronavírus-járványt a nyugat-balkáni országban.

A Koha Ditore című pristinai napilap beszámolója szerint Hashim Thaci államfő azt kérte a parlamenttől, hogy hirdessen szükségállapotot az országban, ám a kéréssel nem értett egyet a miniszterelnök. Agim Veliu belügyminiszter nyíltan szállt szembe a kormányfővel, és közölte, csak a legszigorúbb intézkedésekkel fékezhető meg a járvány további terjedése. „Ilyen körülmények között kötelességem lépni, és úgy döntöttem, hogy menesztem a belügyminiszter” – adta hírül döntését közleményében Albin Kurti.

A február elején megalakult kormány gerincét az Albin Kurti vezette Önrendelkezés (Vetevendosje), valamint az Isa Mustafa irányította Koszovói Demokratikus Szövetség (LDK) képezi. A belügyminiszter ez utóbbi pártnak a tagja, így a miniszterelnök döntése alááshatja a koalíciós megállapodást. A menesztés hírére reagálva Isa Mustafa emlékeztetett arra, hogy a korábbi megállapodás értelmében a miniszterelnök csak azt követően hozhat döntéseket a kormány tagjairól, hogy egyeztetett a koalíciós partnerrel. Ez most nem történt meg, ezért a döntés visszavonását követeli a hét végéig, ellenkező esetben a koalíciós megállapodás felülvizsgálatát helyezte kilátásba.

A nyugat-balkáni országban eddig 19 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, a kormány döntése értelmében március 15. óta csak koszovói állampolgárok léphetnek Koszovó területére, bezárták az iskolákat, éttermeket, kávézókat, csak a gyógyszertárak, valamint az élelmiszerüzletek tartanak nyitva.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ilyen esetben lemond a beosztott, vagy menesztik. Ez az igazságtól független politikai mechanizmus: lehet, hogy tárgyilag a belügyminiszternek volt igaza, de a döntés mégis a miniszterelnöké.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés