Egyre többen kérnek munkanélküli segélyt az Egyesült Államokban

2020. március 20. 10:14
Meredeken, a vártnál jóval nagyobb mértékben, két és fél éves csúcsra emelkedett az első alkalommal munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a múlt héten, egyértelműen az új koronavírus-járvány kedvezőtlen gazdasági hatásainak következtében.

A washingtoni munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a szezonálisan kiigazított adatok szerint az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma 70 ezerrel, 281 ezerre nőtt a március 14-én zárult héten, ami 2017. szeptember 2. óta a legmagasabb érték. Elemzők 220 ezres értéket vártak.

Ezzel együtt is még mindig 300 ezer alatt maradt ez a szám, miként 2015 márciusa óta mindig. A 300 ezer alatti értéket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők.

A munkaügyi tárca egyértelműen a járvány terjedésével magyarázta a segélykérők számának megugrását. Egy sor állam már az új koronavírust jelölte meg az elbocsátások okaként, miközben számos állam jelezte, hogy nőtt az elbocsátások száma a szállás- és vendéglátóiparban, a fuvarozási és a raktározási ágazatban, áll a közleményben.

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag ugyancsak jelentősen, 16 ezer 500-zal, 232 ezer 250-re kúszott fel, ami 2018. január 27. óta a leggyengébb adat. Elemzők 216 ezerre számítottak. A mozgóátlag segít kiszűrni az ideiglenes, egyszeri hatásokat.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma 2 ezerrel, 1 millió 701 ezerre nőtt a március 7-ével végződött héten, ami kevesebb az elemzők által várt 1 millió 725 ezernél. Közel három éve, 2017 április eleje óta áll kétmillió alatt ez a szám, tükrözve a munkaerőpiac feszességét.

A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 7 ezerrel, 1 millió 703 ezer 250-re csökkent. Ez a szám is közel három éve áll kétmillió alatt.

A feszes munkaerőpiac támogatja a rekordhosszú, immár több mint 11. éve tartó gazdasági expanziót.

Az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet adatai szerint a januári 209 ezer után februárban 183 ezerrel emelkedett amerikai magánszektor nem mezőgazdasági ágazataiban foglalkoztatottak száma. Az amerikai munkaügyi minisztérium adatai szerint a nem mezőgazdasági ágazatokban foglalkoztatottak száma 273 ezerrel emelkedett februárban, a munkanélküliségi ráta pedig 3,5 százalékra, 50 éves mélypontra süllyedt.

Ahhoz, hogy a munkaerőpiac lépést tudjon tartani a munkaképes korú lakosság növekedésével, havi százezer új állásra van szükség az Egyesült Államokban.

Az Egyesült Államok gazdaságában megszakítás nélkül immár 129. hónapja tart a növekedés fázisa, ami rekord hosszúsági időt jelent. A 2008-2009-es pénzügyi és gazdasági világválságot maga mögött hagyva az amerikai gazdaság 2009 júniusában lépett a fellendülés útjára. A korábbi rekordot, 120 hónap recesszió nélküli időszakot, 1991 és 2001 között jegyezték fel.

(MTI)
 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés