2008 után a jelenlegi helyzetet is recesszió nélkül úszhatja meg a lengyel gazdaság

2020. március 19. 10:24
A lengyel jegybank a pénzügyi szektor stabilizálása érdekében csökkenti a kamatlábakat, kötvényeket vásárol fel a másodlagos piacon, és az úgynevezett repoügyletek keretében állami kötvényekkel segíti a bankok likviditását – közölte szerdai sajtóértekezletén a lengyel jegybanki elnök, Adam Glapinski.

Az első, nagyszabású jegybanki repoügyletet csütörtökön indítják el, a következő napokban még kiterjesztik – jelentette be a lengyel jegybank (NBP) elnöke. A kötvénykibocsátást azonnal végrehajtják, amint konkrét bankoknál likviditási nehézségek merülnek fel – közölte.

Felidézte: már hétfőn az NBP az állami kötvények széleskörű felvásárlását indította el a másodlagos piacon, ezt a következő hetekben, hónapokban  is folytatni fogják, ezzel a kötvénypiac likviditását akarják elősegíteni.

Úgy értékelte: a koronavírus okozta gazdasági válság komoly. Az NBP felkészült ennek kezelésére, a lengyel bankrendszer stabil, vannak tartalékai – hangsúlyozta.

Az NBP-nek a  koronavírus okozta válság kapcsán készített legborúlátóbb elemzései szerint az idei lengyel gazdasági növekedés nem lesz 1,6-1,7 százaléknál alacsonyabb, idén semmiképpen sem számítanak recesszióra – mondta Glapinski. Február közepén, a koronavírus járvány európai kitörése előtt  az Európai Bizottság még 3,3 százalékos GDP-növekedést prognosztizált Lengyelországnak 2020-ra.

Lemgyelország volt egyébként az egyetlen olyan európai ország, amely recesszió, azaz gazdasági visszaesés nélkül vészelte át a 2008-as pénzügyi válságot.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés