Kezd újra beindulni az élet a járvány kínai gócpontjában

2020. március 18. 20:00
Lassan kezd újra beindulni az élet az új koronavírus-járvány kínai gócpontjának számító közép-kínai Hupej tartományban, ahonnan kedd éjfélig már csupán egyetlen újabb esetet jelentettek, a tartomány székhelyén, Vuhanban azonban még mindig terjed a kór.

A tartomány túlnyomó részében csökkentették a készültségi fokozatot, miután Vuhanon kívül a vírus terjedését a hivatalos adatok szerint sikerült megfékezni. Jelenleg már csupán Vuhanban tartják fent a legmagasabb készültségi fokozatot, a Zsenminzsipao kínai pártlap szerint pedig a vuhani orvosok egy egyelőre ismeretlen vírushordozó miatt aggódnak, a városban ugyanis még mindig naponta diagnosztizálnak új betegeket.

Kedd estig ráadásul 630 újabb beteg jelentkezett a vuhani lázklinikákon, szemben az egy nappal korábbi 32 esettel – írja a Hszinhua kínai állami hírügynökség. Hupej tartomány egészéből – beleértve Vuhant – mindazonáltal egyetlen újabb fertőzésgyanús esetet sem regisztráltak kedd éjfélig az egy nappal korábbi adathoz képest.

Életjelek

Cao Kuang-csing, Hupej tartomány kormányzóhelyettese egy szerdai sajtótájékoztatón bejelentette: a Vuhanban működő, a belföldi és

a globális ipari láncban kulcsszerepet betöltő vállalatok ismét megkezdhetik tevékenységüket.

A kormányzóhelyettes hangsúlyozta Hupej tartomány fontosságát a belföldi járműgyártásban, és azt mondta: a munka megkezdésének további késleltetése súlyos következményekkel járna. Vuhanban egyebek mellett Buick, Chevrolet, Renault, Peugeot és Honda gépjárművek, valamint autóalkatrészek gyártása folyik. Cao azt is közölte, hogy a „negatív listán” szereplő vuhani vállalkozások – például mozik, könyvesboltok, bárok, éttermek és edzőtermek – nem kezdhetik meg a tevékenységüket a járvány vége előtt, és semmi esetre sem nyithatnak ki március 25-e előtt.

A Vuhannal szomszédos Huangkang városában szerdán távozhatott gyógyultan a kórházból az utolsó beteg, akit az új koronavírus-fertőzéssel kezeltek, új esetről pedig nem adtak hírt, így a városban nullára csökkent a fertőzöttek száma. A 7,5 millió lakosú Huangkangból jelentették Vuhan után a harmadik legtöbb esetet Kínában: az itt diagnosztizált 2907 fertőzött közül 125 veszítette életét. Szerdán mintegy 100 munkást szállítottak vissza Huangkangba az ország más részeiről, hogy ismét megkezdhessék a munkát a járvány miatt lezárt városban, miután a kormányzat engedélyt adott egyes vállalatoknak a tevékenységük újraindítására.

A dolgozók egészségügyi vizsgálatot követően léphetnek munkába

– jelentette a Hszinhua.

Kedd éjfélig a kínai egészségügyi hatóságok összesen 13 újabb fertőzöttről adtak számot az ország szárazföldi részéről, közülük az egy, Vuhanban diagnosztizált páciensen kívül minden beteg külföldön fertőződött meg az új koronavírussal. A külföldről behozott esetek száma ezzel 155-re emelkedett Kínában, a legtöbb ilyen esetet Pekingből jelentették.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Csakhogy - olvasom az Origon - vigyázni kell, mert a túl hamar megtett lazítás a járvány második hullámát hozhatja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés