Szakértő: Pénzügyi karanténra lenne szükség, mert a gazdaságnak idő kell

2020. március 16. 19:04
Elszakadt a világgazdaság Achilles-ínszalagja (2020), de a vezető döntéshozók úgy próbálják meggyógyítani, mintha leállt volna a keringési rendszere (2008) – írja a Concorde blogon Jónap Richárd, aki egy mondatban fogalmazta meg a koronavírus okozta gazdasági problémákat. A létező legszigorúbb egészségügyi karantén mellett pénzügyi karanténra is szükség lesz.

„A mi világháborúnk egy világleállás. Mi a világleállás által okozott elsőszámú gazdasági probléma és mi lehetne ennek a megoldása?” – teszi fel a kérdést az elemző, aki szerint „az egész koronavírus gazdasági probléma gyökere leírható egyetlen mondattal. A járványügyi intézkedések következtében a pénzügyi bevétel naptár elkövetkező egy-másfél-két havi bejegyzései lecsökkentek, sőt akár le is nullázódtak sokaknál, miközben a pénzügyi naptár kiadási oldala szinte ugyanúgy ketyeg tovább. A megoldás ennek következtében a lakosság és a gazdasági alanyok pénzügyi kiadási naptárának leállítása!”

Végül Jónap Richárd tanácsokat fogalmaz meg a válságkezelésre.

„A koronavírus válság kezelésére javasolt QM csomag sarkalatos pontjai:

Első pont: Egy hónapos naptárszünet (lehet másfél vagy két hónap is, illetve hosszabbítható kell, hogy legyen). A naptárszünet értelmében 2020. március 19-én szerdán este pénzügyi értelemben leáll a naptár és egy hónap múlva 2020. április 20-án indul újra. Pénzügyi értelemben az összes létező esetben úgy tekintünk, mintha a 2020. március 20-i és 2020. április 19-i napok nem léteznének! Nincs fizetés (kivéve egészségügyi, rendvédelmi és egyéb nélkülözhetetlenül szükséges szervek dolgozói), nincs a járulékok és adók egy része. Nincsenek kamatfizetési és tőketörlesztési kötelezettségek és lízingdíjak. Nincs rezsi. Hozzáigazítjuk a társadalmi élet lefagyásához a gazdasági élet lefagyását. Minden hitel, tartozás és kötelezettség automatikusan egy hónappal meghosszabbodik (ha a rendes naptárat nézzük).

Második pont: A létező legszigorúbb karantén intézkedések életbe léptetése világszerte 2020. március 20-ától 2020. április 19-ig (QM, Quarantine Month)

Harmadik pont: Egy hónapos globális alapjövedelem kísérlet. Minden polgár kap egy olyan minimális jövedelmet, amely az étkezését és az alapszintű rezsijét fedezi.

Negyedik pont: Az első negyedéves gyorsjelentési időszak eltörlése. Az idei évben csak első féléves gyorsjelentés lenne, ahol így öt hónap számairól kellene jelentést adniuk a cégeknek.

Ötödik pont: Összehangolt 2020. április 18-19-i G7-G20 vezetői és jegybanki tanácskozás bejelentése. Minden létező intézkedést meg kell tenni ahhoz, hogy ez már ne videókonferencia legyen. Ezen a meetingen már a mostanihoz képest kipihenten és megfontoltan lehetne monetáris és költségvetési döntéseket hozni a válság potenciális hatásainak elemzésével, nem úgy, mint ma reggel.

Nagyjából így kellene kinéznie egy unortodox globális problémára adott unortodox intézkedéscsomagnak. Nem lehet karanténban tartani az emberiséget úgy, hogy az a jövő pénzügyi szörnyűségeitől (is) rettegjen.

Ezzel szerintem sikeres Achilles műtétet lehetne végrehajtani a világgazdaságon és elkezdődhetne a hosszú és fájdalmas rehabilitáció.”


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés