A vészhelyzetben is a legjobb egészségnek örvend a kelet-közép-európai bankrendszer

2020. március 16. 13:46
Az osztrák és a kelet-közép-európai bankrendszer is kellőképpen fel van készülve a koronavírus-válság kezelésére, jelentette ki hétfőn az osztrák gazdasági kamara (WKÖ) banki és biztosítási osztályának a vezetője.

„Minden szükséges lépést megteszünk annak érdekében, hogy a krízisben érintett vállalatokat átsegítsük ezen a nehéz időszakon” – mondta Andreas Treichl, a WKÖ banki és biztosítási osztályának (Bundessparte Bank und Versicherung) a vezetője. „Ez a feladatunk és egyben kötelességünk is.”

A fiókbezárások lehetőségéről szólva elmondta, hogy az ilyen döntéseket minden intézmény saját hatáskörében hozza majd meg a következő napokban az ügyfélszám és látogatottság alapján. A bankok a lehetőségeikhez képest mindent meg fognak tenni dolgozóik és ügyfeleik egészségének védelmében. A bankokban egyébként kifejezetten jó önkiszolgáló berendezések állnak az ügyfelek rendelkezésére.

A kelet-közép-európai bankrendszer stabil, a pénzintézetek fel vannak készülve a válság kezelésére – mondta. „A bankrendszer Lengyelországtól Horvátországig a legjobb egészségnek örvend” – fogalmazott. A pénzintézetek kiváló tőkemegfelelési mutatóval rendelkeznek. „Semmiféle veszélyt nem látok a térségben” – szögezte le Treichl.

Gottfried Haber, az osztrák jegybank alelnöke is bizakodását fejezte ki az osztrák bankrendszer stabilitását illetően. „Az osztrák bankok az elmúlt években elvégezték a házi feladatot, jelentősen megemelték tőkemegfelelési mutatóikat, sőt, sok esetben meg is duplázták azt” – mondta. Ezek a tartalékok a rendelkezésükre állnak a nehézségek kivédéséhez szükséges likviditás biztosításához a mostani „mozgalmas időkben”. A bankok stabil partnerként szolgálnak a krízishelyzetben – szögezte le.

Gernot Blümel pénzügyminiszter szerint szó sincs pénzügyi válságról, ami van, az keresleti válságként definiálható. Nem kell attól tartani, hogy az ügyfelek megrohannák pénzükért a bankokat – mondta. Véleményét osztja Robert Holzmann, az osztrák jegybank elnöke is. Mint mondta, annak ellenére sem, hogy a pénzautomatákban az elmúlt napokban az átlagos napi 200 millió eurónak a két-háromszorosát vették fel az ügyfelek. Elegendő likviditás áll rendelkezésre.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés