120 tonna egészségügyi eszközt adományoz országának a leggazdagabb cseh

2020. március 16. 13:42
Csehország leggazdagabb vállalkozója 120 tonna egészségügyi eszközt adományozott a cseh államnak az új koronavírus-járvány (Covid-19) elleni küzdelemhez, az ukrán fővárosban tovább szigorítottak a járvány miatt életbe léptetett korlátozó intézkedéseken, Szerbiában további ajánlásokkal próbálnak érvényt szerezni a vasárnap kihirdetett szükségállapotnak.

A cseh államnak az a prágai PPF befektető csoport adományozott mintegy 120 tonna egészségügyi eszközt, amelynek tulajdonosa Petr Keller, a leggazdagabb cseh állampolgár. Az adomány értéke 100 millió korona (1320 millió forint) – jelentette be hétfői Twitter-bejegyzésében Andrej Babis miniszterelnök.

A PPF ezért az összegért 1,8 millió sebészi és 1,7 millió orvosi szájmaszkot, 100 ezer koronavírus-tesztet és más egészségügyi kelléket vásárolt nagyobb részt Kínában, kisebb részt Spanyolországban. A cseh kormány hétfő reggel katonai különgépet küldött a szállítmányért a dél-kínai Sencsenbe. A szájmaszkokból és a tesztekből is jelenleg nagy hiány mutatkozik Csehországban.

„Ezek a tesztek a fertőzés előzetes, gyors megállapítására szolgálnak. Az eredmény 29 percen belül kész” – állította Babis a Twitteren.

A cseh kormány Petr Keller adományán felül további 10 millió különféle szájmaszkot vásárolt Kínában, amelyet hat tételben hoznak el Csehországba. Az első szállítmányt a Travel Service társaság gépe hozza el Prágába a hét közepéig.

Az Agrofert mezőgazdasági és vegyipari holding, amelynek Andrej Babis kormányfő volt a tulajdonosa, mielőtt pénzügyi befektetési alapba került volna, 500 ezer liter fertőtlenítő oldat elkészítéséhez szükséges nyersanyagot adományoz az államnak  jelentette be Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője. „Szükség esetén készek vagyunk a segítség növelésére” – jegyezte meg a szóvivő.

Hétfő reggel Csehországban 298 fertőzött személyt tartottak nyilván.

Az ukrán fővárosban, Kijevben tovább szigorítottak a koronavírus-járvány megfékezését szolgáló korlátozásokon. Vitalij Klicsko főpolgármester hétfőn bejelentette, hogy keddtől bezárnak minden kiskereskedelmi egységet, beleértve az éttermeket, kávézókat, bárokat és a bevásárlóközpontokat is, csak az élelmiszer- és háztartási üzletek, valamint a gyógyszertárak maradnak nyitva. Az éttermek viszont házhozszállítást továbbra is vállalhatnak. A városvezetés emellett leállítja a sportlétesítmények, a szépségszalonok és a szórakoztató létesítmények működését. Továbbra is üzemelnek viszont a benzinkutak és a bankfiókok.

A tömegközlekedésben egyelőre nem lesz változtatás, viszont a Kijevből vidékre induló járatokat is korlátozni fogják, bár még nem ismert, milyen mértékben. Ukrajnában múlt csütörtöktől országos karantén van érvényben, szünetel az oktatás és betiltották a tömegrendezvényeket. Országosan kétszáz fősnél, Kijevben hatvan fősnél nagyobb rendezvény nem tartható meg.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál jelentése szerint hasonló korlátozásokat vezetett be hétfőn több ukrán nagyváros  Lviv (Lemberg), Odessza, Zaporizzsja és Mikolajiv  vezetése is.

A külügyminisztérium hétfőn közölte, hogy az ukrán konzulátusok világszerte határozatlan időre felfüggesztették a vízumkiadást.

Hétfőre Ukrajnában ötre emelkedett a koronavírus-fertőzéses esetek száma, eddig egy halálos áldozata van a betegségnek.

Kijárási tilalmat rendelhetnek el Szerbiában  jelentette be Ana Brnabic kormányfő hétfőn, miután a vasárnap esti szükségállapot kihirdetését követően sem csökkent az utcákon a tömeg. Mint mondta, vasárnap megkérték a lakosságot, hogy csak az menjen az utcára, akinek muszáj, hétfőn azonban emberek tömege lepte el a városközpontokat, az élelmiszerüzleteket és gyógyszertárakat.

Hozzátette, ha nem látják, hogy az emberek önként betartják az előírásokat, akkor akár kijárási tilalmat is elrendelhetnek.

Zlatibor Loncar egészségügyi miniszter közölte, bizonytalan határidőre elhalasztják a nem életfontosságú műtéteket, minden egészségügyi intézmény legfontosabb feladata a koronavírus-fertőzöttek ellátása lesz.

A nyugdíjasokat arra kérték, ne menjenek az utcára, a számláik befizetési határidejét három hónappal meghosszabbították. A kormány mindenkit arra kért, hogy ha lehet, elektronikusan intézze hivatalos ügyeit.

A szükségállapot kihirdetése egyben azt is jelenti, hogy kivezényelték a hadsereget az utcákra, hétfőtől katonák védik a kórházakat és a határátkelőhelyeket, szükség esetén pedig a postákat, a repülőtereket, valamint az autóbusz- és vasúti pályaudvarokat is.

Az ország legtöbb városában a tömegközlekedés a hétvégi menetidő szerint zajlik. Belgrádban a vendéglátó-ipari egységek 8 és 20 óra között tarthatnak nyitva, és a nyitva tartási idő alatt a zárt helyiségekben legfeljebb ötvenen tartózkodhatnak. Az előírások betartását a rendőrség ellenőrzi.

A szerb kormány a következő 72 órában további szigorításokat vezet be, illetve közli az eddigi rendeletek és a legfontosabb előírások részleteit.

Magyarország és Szlovénia vasárnap este lekerült a horvát külügyminisztériumnak arról a listájáról, amely felsorolja azokat az országokat, ahonnan bárki csak akkor léphet be Horvátországba, ha utána 14 nap otthoni karanténba vonul. A két országra vonatkozó korlátozás alig másfél napja volt hatályban. A listát már szinte az összes uniós tagállam szerepel.

Szlovénia esetében a korlátozás továbbra is vonatkozik a délkelet-szlovéniai Bela Krajina térségre, amelyet súlyosabban érint a koronavírus-járvány.

A határátlépésre vonatkozó rendeletek folyamatosan változhatnak.

Horvátországban hétfőn reggel 56-ra, Szlovéniában vasárnap 14 óráig 219-re emelkedett a fertőzöttek száma.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés