Az uniós rekorderek között Magyarország a szegénység csökkentésében

2020. március 11. 10:02

Írta: Oláh Dániel
2010 óta Magyarországon csökkent a harmadik legnagyobb mértékben a gyermekszegénység az Európai Unióban, mutatott rá Rétvári Bence, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke hétfőn az MTI-nek az EUROSTAT friss felmérését értékelve. Számításaink szerint a 16 év alattiakat tekintve Magyarország még jobb eredményt ért el és a második helyen áll.

Az egyik legnagyobb csökkenés a szegénységben

A kereszténydemokrata politikus kifejtette: 2018-ban az EU-ban a 18 év alattiak közel negyedét, pontosan 23,4 százalékát érintette a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség kockázata. Legrosszabb adatokkal Románia rendelkezik, itt 38,1 százalékos arány, míg a legjobban Szlovénia áll 13,1 százalékkal a 2018-as adatok szerint.

A felmérés alapján Magyarország 2010-ben csak a 25. volt a rangsorban, tehát mindössze három országban volt nagyobb a gyermekszegénység, mint nálunk. Ehhez képest a mostani adatok szerint hét helyet javított Magyarország, rögzítette Rétvári Bence.

A KDNP alelnöke szerint ez azt jelenti, hogy 2010-hez képest hazánkban csökkent a harmadik legnagyobb mértékben, több mint harmadával, 39 százalékkal a gyermekeket érintő szegénység vagy társadalmi kirekesztettség kockázata. Kiemelkedő volt még a csökkenés Lettországban és Lengyelországban is, jegyezte meg a kormánypárti politikus.

Az EUROSTAT adatai is visszaigazolják azt, hogy a kormány munkahelyteremtésre, adócsökkentésre és családtámogatásokra épülő politikája pozitív eredményekre vezet, állapította meg Rétvári Bence.

Kevesen csinálják Magyarországnál jobban

Magyarországon 2010 és 2018 között 15,6 százalékponttal csökkent a 16 éven aluliak körében a szegénység vagy a társadalmi kirekesztettség kockázata. 2010-ben az érték 38,7 százalék volt, de 2018-ra 23,1 százalékra esett, ezzel bekúszott az uniós átlag 24 százalékos értéke alá.

 

Feleannyi gyermek lát otthon munkába nem járó szülőt, mint 2010-ben

Ezzel párhuzamosan látható, hogy míg 2002 és 2010 között jelentősen nőtt az olyan háztartásban élő gyermekek aránya, akik nem látnak otthon munkába járó felnőttet, addig ezt a számot 2010 után gyorsan sikerült csökkenő pályára állítani, így az arány megfeleződött. A teljes foglalkoztatottság megteremtése is hozzájárul, hogy a gazdasági növekedés az egyik legfontosabb csatornán, a szülőkön keresztül eljusson a gyermekekhez.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Csak" annyi kellett hozzá, hogy a segélyalapú szociálpolitikáról átálljunk a munka- és tanulásalapú társadalompolitikára. Ezt szolgálja a kezdetben sokat gyalázott közfoglalkoztatás, az ingyenes tankönyv és étkeztetés, az ingyenes szakmaszerzés, a roma szakkollégiumi rendszer és az ösztöndíjprogramok, valamint a minimálbér-emelés. Csupa "fasiszta" intézkedés.

Mi a "demokrata" ajánlat: pénz a gyöngyöspataiaknak, illetve az aggodalom a börtönviszonyok miatt...

Most már TÉNYLEG takarodnia kell a Zorbánnak!!!

:)

Erről jut eszembe!
Borkai Zsolti, az ügyvéd úr és a Kóté lányok önkéntesként segítik a járvány leküzdését vagy visszavonulnak a teniszpályás-lovardás-medencés hétvégi kecóba?

Eben nincs vita, ez a jogállamiság alapja. Ugyanakkor a pénz helyett érdemesebb lenne tudást, tanulási lehetőséget adni. Csak az annyira nem kell az érdekelteknek...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés