Varga: Kismértékű gazdasági visszaesés sem elképzelhetetlen a legrosszabb forgatókönyv esetén

2020. március 11. 11:35

Írta: Oláh Dániel
A tárca kész arra, hogy gazdaságpolitikai lépésekkel a magyar gazdaság eredményeit megvédje, az Európai Unióban elért növekedési előnyét megtartsa, mondta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Gazdasági évnyitó 2020 rendezvényén Budapesten. Az InfoRádió kedd esti műsorában a pénzügyminiszter már úgy fogalmazott, hogy egyelőre nagyon bizonytalan becslések vannak arra vonatkozóan, hogy a koronavírus gazdasági hatása milyen lesz, de abban egyetértés van, hogy nem várható a helyzet javulása és akár egy recesszió is elképzelhető Magyarországon.

A gazdasági hatás erősebb, mint a humán 

Az MKIK eseményén a pénzügyminiszter a legfontosabb teendők közé sorolta a gazdaságpolitikai mozgástér további kiszélesítését, a versenyképességi intézkedések folytatását, gyorsítását, a hatéves adó- és bérmegállapodás betartását, a stabilitás megőrzését, a beruházások vonzását.

Kitért arra, hogy a koronavírus-járványnak globálisan hosszabb távon erősebbek lehetnek a gazdasági következményei, mint a humán hatásai. Hozzátette, hogy a járvány gazdasági átrendező hatása az alacsony nyersanyagáron keresztül részben előnyös lehet a magyar gazdaságnak, de azt nem lehet tudni, mi lesz a veszteségoldalon.

Varga Mihály közölte: arra is felkészültek, hogy szükség esetén beavatkozással segítsék a gazdaság szereplőit.

Azt szeretnénk, hogy az idén is a fogyasztás, a bérkiáramlás, a tőkebeáramlás húzza a gazdaságot, fogalmazott a pénzügyminiszter.

Varga Mihály rámutatott arra, hogy az elmúlt évek gazdasági teljesítményei támaszt jelentenek a magyar gazdaságnak a kedvezőtlen külső hatásokkal szemben, többek között ilyen a 2016 óta megvalósuló legmagasabb növekedési ütem a régióban, a külső adósságot csökkentő politika eredménye, a stabil államháztartás-politika megvalósítása, a jelentős működőtőke beáramlása.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy a világgazdaságban folyamatos átrendeződés zajlik az Egyesült Államok, Kína és az Európai Unió között, ebben az európai közösség bizonyos területeken egyre inkább lemarad, például az autóiparban, az okostelefonok területén.

A koronavírus gazdasági hatásával kapcsolatban elmondta, hogy első körben a turizmusra, a légitársaságokra, a vendéglátásra, kereskedelemre hatott érzékenyen, a tőzsdén az árfolyamok csökkennek, az olajár mérséklődik, de a pontos hatást még mindig nem lehet felmérni.

A recesszió sem elképzelhetetlen

Az InfoRádió kedd esti műsorában a pénzügyminiszter már úgy fogalmazott, hogy egyelőre nagyon bizonytalan becslések vannak arra vonatkozóan, hogy a koronavírus gazdasági hatása milyen lesz, de abban egyetértés van, hogy nem várható a helyzet javulása. Elhúzódó válság esetén, azaz amennyiben a legrosszabb forgatókönyv valósul meg, idén akár kismértékben vissza is eshet a magyar gazdaság.

Ha holnap minden visszaállna a rendes kerékvásásba, és a világgazdaság növekedése 3,3 százalékon alakulna idén, akkor lenne esélye Magyarországban a 3,5-4 százalékos GDP-növekedésre. De ez csak akkor valósulhatna meg, ha a vírus holnap eltűnne. Ez a forgatókönyv nyilván nem létezik, ennél sajnos csak rosszabbakkal lehet számolni – hangsúlyozta.

Március elején hazai makroelemzők egyébként még nem látták indokoltnak, hogy rontsák a növekedési előrejelzéseiket, erről is szó esik a Mandiner – a koronavírus gazdasági hatásairól szóló – legújabb podcastjében.

 

(MTI, Portfolio, InfoRádió)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 39 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Kismértékű visszaesés?
2022-ben a ball-libesek, akik lihegve várnak erre, kormányváltásra készülődnek. Ez folyik minden ATV-vízcsapból... meg írott médiából...
Lesz azonnal akkora mértékű, hogy beledöglik az ország.

A gazdasági válság jelei már 2019 nyarán mutatkoztak Magyarországon, a koronavírus ezt csak tetézi.
Most vajon erre akarják kenni az egészet?

Ezzel egyidejűleg a havi 30 grammos csokoládéfejadag 20 grammra nő.

Helyes!
4 láb jó!
2 láb rossz!

Áremelkedések, megugró hitelrészletek és leépítések a vendéglátói és turistaszektorban.

Sajnos ez várható majd.

Józannak kell maradni, s a jó kormányzás most azt jelenti, hogy minimalizálja a veszteségeket.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés