Csehország is támogatást jelentett be a gazdasági vírus által legyengített cégeknek

2020. március 11. 11:07
Kamatmentes kölcsönt vehetnek fel áprilistól a koronavírus-járvány következtében keletkezett pénzügyi problémáik áthidalására a cseh vállalkozók. A cseh kormány erre a célja egyelőre 600 millió koronát (8 milliárd forint) különített el, közölte Karel Havlícek ipari és kereskedelmi miniszter a kormány hétfői ülése után Prágában.

Csehországban hétfő délután már 35 fertőzöttet tartottak nyilván, a karanténban lévők száma pedig meghaladta az 1200-at.

A pénzt a CMZRB bankon keresztül igényelhetik az érintettek. A kölcsönt egyéves halasztással, két éven belül kell majd visszafizetni.

Egy-egy vállalkozó 500 ezer koronától 15 millióig terjedő összeget igényelhet. A kölcsönre azok is igényt tarthatnak, akiket esetleg a cseh kormány járvánnyal kapcsolatos intézkedései hoztak problematikus helyzetbe.

A vállalkozóknak a kérvény beterjesztésekor hitelt érdemlően bizonyítaniuk kell, hogy a járvány valóban negatívan érintette őket.

„Például, hogy több alkalmazottjuk karanténba került, vagy üzleti érdekeik Kínával, Olaszországgal vagy Dél-Koreával kapcsolatosak, és ennek következtében tevékenységük korlátozva lett” – fejtette ki a tárcavezető újságírók előtt.  

A kérés elbírálásakor a kiszámított összeg maximálisan 90 százalékát kaphatja majd meg a vállalkozó.

Karel Havlícek szerint a tárca tárgyalni fog az utazási irodákkal is, várhatóan számukra külön segélyezési programot dolgoznak ki.  

A cseh kormány ezt követően tárgyal a nagy cégek, bankok és vállalkozói szövetségek képviselőivel is, hogy milyen intézkedések szükségesek középtávon a felmerült gazdasági-kereskedelmi problémák kezelésére.    

A világban számos eszközzel igyekeznek a kormányok a vírus hatásait enyhíteni: Hongkong már ingyenpénzt oszt a lakosoknak, hogy növeljék fogyasztásukat, Tajvan utalványokkal ösztönzi a helyi étterembe járást, más országok célzott adókedvezményeket, kedvezményes hiteleket, halasztott törlesztést nyújtanak a vállalatoknak, esetleg a költségvetésből járulnak hozzá a dolgozók fizetéseihez, mint Németország. Olaszország vagy épp Indonézia nagy költségvetési ösztönző csomagot jelentett be, Amerika és Ausztrália pedig kamatot csökentett.

(MTI, Makronóm)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés