Szlovák lap: Úgy tűnik, Szlovákia egyelőre nem tud felzárkózni az unióhoz

2020. március 4. 14:56

Haralambos Péter Bakagiannis
Szlovákia elveszíti gazdasági csatáját a válság utáni erőteljes gazdasági növekedés egy évtizedének végéhez érve. Az Európai Bizottság nemrégiben tett közzé egy jelentést a szlovák strukturális reformok előrehaladásáról és a makrogazdasági egyensúlyhiányokról, kijelentve, hogy az ország nem használta ki teljes mértékben a kedvező gazdasági időket, és nem hajtotta végre megfelelően a reformokat, nem csökkentette költségvetési hiányát és adósságát, de fejleszteni kellene a gazdasági növekedés kulcsfontosságú területeit is, ideértve a kutatásfejlesztést, az oktatást és az innovációt. 

„Szlovákia stratégiái és reformjai meglehetősen világosak és hatékonyak papíron, ám ezek végrehajtása gyakran továbbra is gyenge”, hangsúlyozza az uniós jelentés.

Sőt, Szlovákia felzárkózása az Európai Unióhoz és más közép-európai országokhoz lelassult. A jelentés azt üzeni, hogy az ország a rendelkezésre álló uniós forrásokat nem optimálisan használja fel.

A jelentés szerint a szlovák felzárkózás 2003 és 2008 között volt a leggyorsabb (Magyarországon ekkor történt meg a történelmi léptékű leszakadás a szocialista kormányok gazdaságpolitikájának köszönhetően), 2012 óta pedig a szlovák gazdaság gyakorlatilag stagnál – e stagnálásra hívta fel a figyelmet a Bizottság szlovákiai irodájának vezetője is, aki hozzátette, hogy a szlovák modell, amely alacsony bérekre és a külföldi tőke becsábítására épül, előbb vagy utóbb kudarcot vall.

2018 körül Szlovákia ugyanis még 4 százalékos GDP-növekedést tudott felmutatni, a következő években viszont ennek felére számítanak elemzők.

A növekedés gyorsításához fenntartható, magas hozzáadott értékű gazdaságot kell teremteni a jelentés szerint. Nem elég a bérek növekedése egyes területeken, ez még versenyhátrányhoz is vezethet, ha nincs további beruházás, innováció és képzés.

A jelentés a roma lakosság szolgáltatásokhoz való hozzáférésétől az alacsony színvonalú oktatásig és a szennyezett levegőjű városok problémájáig számos kihívást sorolt fel.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ühüm, a Mészáros Lőrinc, ja, pont nem...
"a szlovák felzárkózás 2003 és 2008 között volt a leggyorsabb
(Magyarországon ekkor történt meg a történelmi léptékű leszakadás"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés