Világszinten már csak 12 ország előzi Magyarországot gyártási hozzáadott értékben

2020. március 5. 11:02
Egy közép-európai ország, Szlovénia érte el a legnagyobb ugrást a Bloomberg 2020-as innovációs indexében, tíz helyet javítva a 2019-es értékhez képest, a 21. helyre kerülve ezzel. A lista a világ 60 legversenyképesebb országát vizsgálja, Magyarország a gyártási szektor hozzáadott értékét tekintve 13. helyen áll, a hazai high-tech cégek sűrűségét tekintve pedig közvetlenül Szingapúr után, Ausztriát előzve, a 18. helyen.

Négy helyet javított Magyarország

Szlovénia után kiemelendő Magyarország teljesítménye, hiszen négy helyet is javítottunk egy év alatt. Ezzel hazánk a 28. helyre került, innovációban megelőzve Új-Zélandot és Görögországot. Csehország (24) és Lengyelország (25) áll hazánk előtt, miközben Románia a 32. és Szlovákia a 41. helyen végzett. 

A 30. helyen lévő Görögország javított öt helyet, ahogy a 37. helyen álló Lettország is vagy a 45. helyen álló Argentína, az 51. helyen szereplő Chile pedig 7 helyezést javított.

A lista dobogóján Németország, Dél-Korea és Szingapúr áll. 

A rangsor olyan tényezőket vizsgál, mint a szabadalmak, a kutatók és a technológiai cégek sűrűsége, a termelékenység, a hozzáadott érték és a kutatás-fejlesztésre költött pénzek.

Iparban és technológiában világelsők között

Itt érdemes megjegyezni, hogy Magyarország az egyes dimenziókban eltérő teljesítményt nyújt. Hazánk a világon a 13. helyen áll a gyártási szektor hozzáadott értékét tekintve. A gyártási szektor értékteremtő teljesítményét mérő mutatóban a világ legjobbjai Írország, Szingapúr, Dél-Korea, Németország, Japán, Svájc, Csehország, Szlovénia, Malajzia, Szlovákia, Ausztria és Algéria.

A high-tech cégek sűrűségének mutatója azt méri, hogy mennyire jellemzők az országban a hazai székhelyű high-tech (public, azaz részvénytársasági) vállalatok az űrkutatástól a félvezetőkig. E területen is rendkívül jól szerepel Magyarország a 18. globális helyezésével. A 17. helyen Szingapúr, a 19. helyen Ausztria áll.

Magyarországnak azonban van még javítanivalója termelékenységben és szabadalmak terén, de az előbbi mutatók jelzik, hogy a magyar innovációs potenciál globális összevetésben kiemelkedő, lehet rá építeni. Általában is érvényes hazánkban, hogy a high-tech cégek aránya kimagasló és a legfejlettebb országok értékeit is meghaladja.

 

 


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés