Pénzügyminisztérium: Az Európai Bizottság is elismeri a magyar gazdaság eredményeit

2020. február 26. 16:48
Elismerte a magyar gazdaság eredményeit az Európai Bizottság is szerdán ismertetett idei országjelentésében – közölte a pénzügyi tárca szerdai közleményében az MTI-vel.

A testület kiegyensúlyozott képet adott a magyar gazdaság eredményeiről és elismerte a kedvező hazai makrogazdasági folyamatokat – hangsúlyozta a Pénzügyminisztérium.

A tanulmány leszögezi, hogy a magyar gazdaság uniós összevetésben kimagasló, 4 százalék feletti átlagos gazdasági növekedést ért el az elmúlt négy év során, és a következő években is folytatódhat az uniós átlag feletti bővülés – írták.

Megjegyezték, a jelentés kiemeli, hogy a magyar gazdaság tavaly képes volt érdemben ellenállni a nemzetközi és európai gazdasági lassulásnak, növekedésének fő mozgatórugója ugyanis a belföldi kereslet és a magas szintű beruházási aktivitás volt.

„Az erőteljes bérnövekedés és a kedvező hitelfelvételi lehetőségek, köztük a tavaly júliusban indult babaváró hitelprogram az előttünk álló években tovább ösztönzik a fogyasztást és a beruházásokat” – fogalmazott a PM.

A bizottság szerint 2020-ban valamivel visszafogottabb, de még mindig magas növekedés várható. A magyar bruttó nemzeti össztermékhez viszonyított államadósság továbbra is folyamatosan csökkenő pályán van, és azon is marad - tették hozzá.

A devizában fennálló államadósság csökkentésével és a magyar lakosság egyre növekvő szerepvállalásával még inkább mérséklődött az állam finanszírozásának kitettsége a nemzetközi pénzpiacok ingadozásának – írták.

Az országjelentés megállapítja, hogy a magyar bankrendszer tőkeellátottsága megfelelő, nyereségesen működik, és ellenálló a kedvezőtlen makrogazdasági fejleményekkel szemben, míg a nem-teljesítő hitelek aránya tovább csökkent, az új hitelkihelyezések száma pedig erősen növekedett – áll a PM közleményében.

Az előző évekhez hasonlóan a jelentés kiemeli a munkaerőpiac jó teljesítményét, amely továbbra is jellemzője a magyar gazdaságnak. A foglalkoztatás szintje újabb történelmi csúcsra emelkedett, a munkanélküliség a válságot megelőző szint alá esett, a bérek jelentős mértékben emelkedtek az elmúlt két évben – sorolták.

Az adózás területén a bizottság hangsúlyosabban elismeri a gazdaságfehérítő intézkedéseket, külön kiemelve az áfarés jelentős csökkentését és az áfabeszedés hatékonyságának javítását. Tavalyhoz hasonlóan ezúttal is elismeréssel szól a jelentés az adórendszer egyszerűsítését célzó lépésekről – írta a minisztérium.

(MTI)


Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akkor most kérdezzék meg Gyurcsánynét, meg a nomentumos képviselőket, és az egy szem emeszpést is, hogy ők , hogy látják ugyanonnan a helyzetet?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés