Hiába szorult vissza a hétköznapi korrupció, mégsem lett tisztességesebb az ország

2020. február 22. 8:57

Hajdu Miklós
G7
A korrupciós esetek viszonylag távol kerültek az átlagos életet élő állampolgároktól.

„A feketegazdaság és mindennapi visszaélések elleni törekvések sikeréről nem csak anekdoták szólnak, hanem több korrupcióval foglalkozó szervezet és szakértő is elismeri. A Transparency International a legutóbbi országjelentésében kitért a hétköznapi korrupciós ügyek visszaszorulására. Az elemzés szerint ritkábban fordul elő rendőrségi vesztegetés, tisztult az üzleti szektor működése az olyan intézkedéseknek köszönhetően, mint például az online pénztárgépek bevezetése, valamint a kormányablakok és -hivatalok rendszere javított az ügyintézési folyamatok átláthatóságán. Hasonló megállapításokat hallhattunk compliance-tanácsadással foglalkozó szervezetektől és szakértőktől is, elemzéseik szerint Magyországon az úgynevezett kis korrupció visszaszorult. Mindez már az évtized közepén is érzékelhető volt, az adózási rendszer átalakításának, a bevételek eltitkolásának visszaszorításának és bizonyos munkaerőpiaci intézkedéseknek köszönhetően.

Arról azonban szó sincs, hogy a gazdaságfehéredés a 2010-es évek újdonsága lenne Magyarországon, ahogy arról sem, hogy egyedülálló folyamat lenne a régióban. Sőt, az IMF kutatóinak becslése szerint

2015-ig valójában a válság előtti szintre sikerült visszaszorítani a feketegazdaság jelentőségét.

A változások a közvéleményben is visszatükröződnek. Társadalomkutatási eredmények utalnak arra, hogy a korrupciós esetek viszonylag távol kerültek az átlagos életet élő állampolgároktól. A jelenséget ennek ellenére nagyon is aktuálisnak érzékelik. Például egy 2016-os felmérés szerint a magyar fiatalok alig negyede tapasztalt korrupciót a közvetlen környezetében,

viszont az országot, illetve a hazai politikai életet négyötödük korruptnak tartja.

Igaz, van egy olyan korrupciós helyzet, ami máig rendre visszatér a hétköznapok során, méghozzá a hálapénz kérdése az egészségügyben. Emberséges hozzáállást, jobb és gyorsabb ellátást gyakran csak paraszolvencia ellenében kaphatnak a betegek, amit egyébként sokszor már csak megszokásból is kifizetnek az egészségügyi dolgozóknak. Európai összehasonlításban mindenesetre még mindig különösen elterjedt az egészségügyi korrupció Magyarországon, amivel kapcsolatban élénk szakmai és politikai vita is zajlik.

A korrupció elterjedtségével kapcsolatos mérőszámok is azt jelzik, hogy hiába történtek pozitív változások a kisebb csalások és visszaélések területén, általában véve jelentősen romlott a helyzet. A visegrádi régióban a kétezres években még Magyarország fékezte meg a leghatékonyabban a korrupciót, 2016-ra azonban sereghajtó lett e tekintetben, és sajnos egyáltalán nem azért, mert hirtelen elhúzott volna mellette a többi ország.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 38 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek szerint a személyes tapasztalata ellentmond a hallottaknak.
Ez a magyar ballib és civil szervezeteinek aknamunkája miatt alakult így. De hát a fiatalok okosak, tájékozottak és mégis hagyják magukat megvezetni....

HAJDU MIKLÓS érvelése arra utal, hogy ha lehozná a kormány minden fontos pozícióba a mennyországi angyalok karának legjobbjait, ő akkor is előállíthatna egy olyan grafikont, ami a rejtett gazdaság becsült adatait ábrázolja, mende-mondákra, pletykákra alapozva.

Jajjj, ez fáj!

Nincs korrupció?
Vagy csökken a korrupció?
lölő és a vej országában?
Borkai és az ügyvédei városában?
Magyarországon, ahol már semmi sem működik még csak megközelítően sem normálisan?
Ahol a hivatalban nem intéznek el semmit, ha nincs egy "jóismerősöd", akit kenhetsz?
Ahol a főnök egyetlen éjszaka annyi közpénzt nyer alvás közben, mint a faluja lakóinak összes vagyona?
Ahol ha rendőrt látsz az út mellett, a melletted ülő azt mondja: Vigyázz, rendőr! és nem azt, hogy: De jó, biztonságban érzem magam!
Ahol előre megmondom mit ítél a bíró?
Ahol te is előre tudod, mikor nem rendelik el a nyomozást?
Ahol lehet tudni, mikor nem emel vádat az ügyész?
Ahol ha nem fizetsz, nem kapsz egészségügyi ellátást csak december 38. 15.40-kor?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés