Legyen ingyenes az inzulin!

2020. február 20. 9:24

Merrill Goozner
Democracy Journal
Az inzulinkartell ragadozó árképzése közegészségügyi válságot váltott ki.

„Az inzulinkartell ragadozó árképzése közegészségügyi válságot váltott ki. A cukorbetegek meghalnak, miután saját maguk állítják be az adagjukat a túlárazott inzulinból. Az elmúlt évtized elképesztő áremelkedéseitől a betegek már alig kapnak levegőt, mintha oxigénhiányos túrázók lennének a Mount Everesten.

Az inzulinkudarc egy sokkal nagyobb válságot tükröz. A készpénzkiadások hirtelen növekedése miatt betegek milliói nem tudták megfizetni a gyógyszereiket. A közelmúltban végzett egy kutatást a Kaiser Family Foundation, amiből kiderült hogy

az amerikaiak többsége a gyógyszerek magas költségeit tartja az egészségügyi ellátás legsúlyosabb problémájának.

Az összes vényköteles gyógyszerrel kapcsolatos horrortörténet közül az inzuliné a legrosszabb. Az inzulin esete jól szemléltet mindent, ami jelenleg nincs rendben a gyógyszerpiaccal. Az inzulint természetes esetben általában a hasnyálmirigy termeli, hogy a vérben cukrot dolgozzon fel, és először 1920-ban izolálták, majd használták fel a cukorbetegségből eredő halálesetek megelőzésére. Az emberi inzulin bioszintetikus változatát több mint három évtizeddel ezelőtt találták fel, és már nincs szabadalom alatt. Mégis az inzulinpiacot irányító három vállalkozásból álló kartell – az Eli Lilly, a Sanofi és a Novo Nordisk – még mindig nem szembesül a versennyel, amit az alacsony költségű generikus gyógyszerekkel kellene vívjon, mely gyógyszerek jellemzően a gyártási költségeiknél alig magasabb haszonkulcsot érnek el (közel sem az 500 százalékos haszonkulcsot, ami a még szabadalom alatti márkás gyógyszerekre jellemző). Miért? Ezek a cégek elsődleges kedvezményezettjei egy jól finanszírozott biotechnológiai iparági lobbikampánynak, amely meggyőzte az Élelmiszer- és Gyógyszerügynökséget (FDA), hogy hosszú és költséges klinikai vizsgálatokat kérjen bármilyen bio-analóg esetében (a bioszintetikus generikus szerek ipari neve), ezeknek a költségei így a márkázott eredetik költségeihez közelítenek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Kedvelje a Makronómot Facebookon!Összesen 8 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés