Szakértő: Reális, hogy 2030-ra a megtermelt energia 90 százaléka karbonsemleges legyen

2020. február 19. 08:41

Reális a klíma- és természetvédelmi akciótervben kitűzött azon cél, hogy a megtermelt energia 90 százaléka 2030-ra karbonsemleges legyen – mondta Ferencz Orsolya, az Eötvös Loránd Tudományegyetem tudományos főmunkatársa.

2020. február 19. 08:41
null

Az Európai Unió 2050-re a teljes karbonsemlegességet tűzte ki célul, ami nagyon komoly vállalás, de „ennél kisebb falatokba nem nagyon érdemes beleharapni” – fogalmazott.

Ferencz Orsolya, aki egyben űrkutatásért felelős miniszteri biztos, kifejtette: az akcióterv szerint

nagyon fontos szerepet kap majd a napenergia és a nukleáris energia is.

Hozzátette, az EU-ban is paradigmaváltásnak vagyunk tanúi, hiszen deklarálták, hogy a nukleáris energia előállítás karbonmentessége miatt hozzászámolandó ahhoz az energiatartalomhoz, amely nem termel üvegházhatású gázokat, illetve minimális mértékben.

Arra a felvetésre, hogy a Greenpeace szerint újra lehetővé kellene tenni a szélerőművek telepítését Magyarországon, kifejtette: ez is azért vitatott, mert

a Kárpát-medence jóval szélcsendesebb vidék, mint a tengeri partvidékek.

Óriási szélkerekekkel telerakni Magyarország jelentős részét kevésbé tűnik hatékonynak, mint például a napenergia-termelés. Magyarországon a napos órák száma aránylag magas, ráadásul a napelemeket lehet úgy telepíteni, hogy nem feltétlenül kell hozzá a művelésből termőföldet kivonni – mondta.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
barnabibambi
2020. február 27. 16:15
Ennek a nőnek parancsba adták hogy hülyeségeket mondjon vagy így született?Ha nem fúj a szél,ha nem süt a nap,ha az ukránok nem adnak áramot akkor hogy világítasz,hogy fog működni az ipar? 10 év alatt ki kellene találni és tömegméretekben gyártani az örökmozgót! Egy szava sem tükrözi a realitásokat.
barnabibambi
2020. február 27. 16:08
Ez olyan hülye jóslat ami megvalósíthatatlan! Karbonsemlegesség hülyeség hatványozottan!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik