Sokkal szélesebb a magyar középosztály, mint amit az ország fejlettsége indokolna

2020. február 14. 08:03

Magyarországon sokkal szélesebb a középosztály, mint amit az ország gazdasági fejlettsége indokolna. Az ábrán látható, hogy hazánkban többen tartoznak a közepes jövedelmű csoportba, mint a legtöbb nyugati országban. A magyarok nagyjából kétharmada ide tartozik, míg az USA-ban a lakosság alig több, mint fele. Érdekesség, hogy az amerikai középosztály relatíve nagyjából akkora, mint az orosz, a török, vagy a kínai középosztály. Átlagosan minél gazdagabb egy ország, annál nagyobb a középosztálya is.

2020. február 14. 08:03
null

Kapcsolódó cikkek

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Wazav
2020. február 29. 20:40
Valamennyire azért gyanút kellett volna fognia a szerkesztőnek a magyar eset melletti lengyel, szlovák és cseh eset miatt, amiből mindhárom előz minket jövedelemben, középosztály méretében pedig a lengyelt előzzük, a cseh és szlovák előz minket hajszállal. Ez ugyanis pont az egyenlőtlenség sorrend a Gini alapján, ahol a térség kis posztszocialista országai világon a legegyenlőbbek. Mind a Gininek, mind a grafikonnak azonos lehet a magyarázata: egyik helyen sincs komoly tőkésosztály, felső 1%, aki jelentős jövedelemarányt ragadni ki az összjövedelemből.
B_kanya
2020. február 26. 20:36
5"00 milliárdja aprópénz nemzetközi szinten. Azért sikerült 4-5 év alatt leggazdagabbá pumpálni, mert nincs igazi gazdag Magyarországon, Csányit és Gattyányt egyszerű volt lenyomni EU pénzekkel." Azt állítod, hogy az EUs pénzekből hozzá került 400+ milliárd, azaz kb 4000 mrd értékű munkát elvégeztek a cégei?
Akitlosz
2020. február 26. 20:33
Ilyenkor persze érdekes módon a közepes jövedelmet nézik és nem az átlagbért, mint máskor mindig. A bérből élők 77%-a keres az átlagbér alatt és 23%-ük felette. Ennyit a középosztályról. Arról nem is beszélve, hogy a magyarországi jövedelem, sem a közepes, sem az átlagos messze messze nem elegendő egy amerikai középosztály színvonalú élethez Magyarországon.
Akitlosz
2020. február 26. 20:33
Sokkal szélesebb a magyar kormánypropaganda, mint amit az ország fejlettsége indokolna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik