Kamucoinokkal húznák le a tapasztalatlan befektetőket

2020. február 12. 12:18

Újra feltűnhetnek Magyarországon is a hamis kriptovaluta-kereskedők, hívja fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

2020. február 12. 12:18
null

A jegybank közölte, a világháló egyes gyanús külföldi portáljain megkezdődött az egyik nagy közösségi médiaszolgáltató által kibocsátandó, valójában még el sem érhető kriptovaluta hamis előértékesítése, amely a piramisjáték, a személyes adatokkal visszaélés és más bűncselekmények melegágya.

Az MNB kiemelte, a nyilvánosan elérhető adatok szerint Magyarországon ilyen előértékesítés még nincs, de nem zárható ki, hogy a korábban is hamis kriptovalutákkal piramishálózatot építő hazai csoportok hasonló ajánlatokkal léphetnek elő.

Rámutatnak arra, hogy több olyan külföldi internetes portál, a gyanú szerint többek között az Uplibra, a Calibra és a Buylibracoins kezdte meg működését, amely a világ egyik legjelentősebb közösségi médiaszolgáltatója kriptovalutájának úgymond előértékesítését kínálja. Ezek színvilága, elemei az adott közösségi médiafelületre, illetve a kriptovaluta hivatalos portáljára hasonlítanak, nem zárható ki, hogy azokat illegálisan használják fel.

Részletezik, hogy a klónoldalak kedvezményes áron kínálják előre a kereskedelmi forgalomban egyelőre még el sem érhető virtuális valutát. A vásárlók a nem létező kriptovalutát a nem létező elektronikus pénztárcákban tárolhatják. A kiberbűnözők ígérete szerint a multi-level marketingnek (MLM) álcázott piramisjáték klasszikus szabályainak megfelelően, aki másokat újonnan beszervez a csoportba, az ingyen is kaphat ebből a kriptovalutából. Több klónportálra az ügyfelek közösségi médiaadataikkal is beléphetnek, így az ő adataik, fényképeik és regisztrációs kódjaik is a bűnözők kezébe kerülhetnek, írják a közleményben.

Hangsúlyozzák, Magyarországon egyelőre még nem jelentek meg hasonló internetes ajánlatok. Nem zárható azonban ki, hogy néhány, a nem létező kriptovalutákhoz (Onecoin, ICO) kötődő korábbi piramisjátékokban feltűnt magánszemély, csoport fantáziát lát majd ebben, és hasonló oldalakat indít.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) közölte, hogy az elmúlt öt évben számtalan figyelmeztetést, sajtóközleményt tett közzé a legális és illegális virtuális fizetőeszközök rendkívüli kockázatairól, és publikálta az Európai Bankhatóság (EBA) figyelmeztetését is.

A kriptovaluták jogi helyzete ma még nagyrészt szabályozatlan, jellemzően nem tartoznak a jegybankok felügyelete alá, így rendkívül magas kockázattal járhatnak. Probléma esetén a felhasználók számára egyetlen intézmény sem garantálja az ügylet megfelelő lebonyolítását, a károk megtérítését. A veszteségek miatti jogvitákat az ügyfelek csak polgári peres eljárással rendezhetik, bűncselekmény gyanúja esetén nyomozó hatóságokhoz fordulhatnak. További probléma, hogy a virtuális valuták árfolyama gyorsan, sokszor kiszámíthatatlanul változhat. Még fokozottabb a kockázat a piramisjáték alapjául szolgáló nem valós kriptovalutáknál, írja az MNB közleményében.

(MTI)
 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. február 26. 19:45
Kriptavaluta csak a halottaknak jó a túlvilágra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik